Janša telefonirao Koštunici

Premijer Slovenije telefonom pozvao premijera Srbije i protestovao zbog izjava o slučaju Holmec.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 14.04.2006.

07:39

Default images

Janez Janša juče je pozvao Vojislava Koštunicu kako bi protestovao zbog izjava nekih srpskih zvaničnika povodom, u Srbiji ponovo otvorenog, slučaja Holmec, ali i zbog pretnji bojkotom slovenačke robe u trgovinskim mrežama u Srbiji. Janša kaže da takve izjave nastoje da kriminalizuju učesnike sukoba na Holmecu, iako je u vezi s tim slučajem pre nekoliko godina u Sloveniji sprovedena široka istraga koja je sumnje opovrgla.

"Takve izjave i pretnje bojkotom slovenačke robe spadaju u prošla vremena", rekao je Janša Koštunici i dodao da se Slovenija od tih vremena uspešno odmakla, a da je Srbija na početku procesa približavanja Evropskoj uniji na dobrom putu da otvori novo, uspešno poglavlje u svojoj istoriji. "U tome je Slovenija spremna da pomogne Srbiji, pa je u obostranom interesu da odnosi dve države ne budu trovani ponavljanjem starih praksi", rekao je Janša Koštunici, saopšteno je iz kabineta premijera Slovenije.

Koštunica i Janša su se tokom razgovora saglasili da je potrebno ojačati zalaganje za jačanje političkih i privrednih kontakata Srbije i Slovenije i dogovorili se da već tokom ove godine razmene bilateralne posete na nivou vlada.

Vlada Slovenije: Snimak montaža

U međuvremenu se oglasila slovenačka vlada, koja je ocenila da je snimak austrijske televizije ORF o dešavanjima na prelazu Holmec montaža vojnih aktivnosti u različitom vremenu i na različitim lokacijama i da ne odgovara stvarnom događaju. Vlada Slovenije je dodala da nijedna od snimljenih osoba nije u to vreme bila ubijena i da prilikom predaje vojnika iz karaule nije bilo žrtava. Vlada Slovenije u saopštenju negira izjavu predsednice slovenačkog Helsinškog odbora i članak u Indipendentu da se radi o prvom dokumentovanom ratnom zločinu na području bivše Jugoslavije.

"Niko od vojnika, koji su pokušali da se predaju na snimku, nije bio u vreme predaje ubijen.Tokom istrage tih događaja, neki od vojnika na smiku su prepoznati i tokom istrage saslušani od strane istražnih organa.Svedočenje tih vojnika potvrđuje činjenicu, da među osobama, koje su se tada predavale, nije bilo nikakvih žrtava", stoji u saopštenju slovenačke Vlade.

Podsetimo, predstavnici srpskog pravosuđa tvrde da se radi o streljanju trojice vojnika JNA, koji su krajem juna 1991. pokušali da se predaju slovenačkim snagama na graničnom prelazu Holmec, dok je Slovenija taj slučaj već istraživala i zaključila da se ne radi o ubistvu, već da su vojnici zalegli zbog zvuka mitraljeza.

Ambasador: Slučaj Holmec može da poremeti odnose

Ambasador Slovenije u Srbiji i Crnoj Gori Miroslav Luci izjavio je da događanja oko Merkatora i Holmeca za sada nisu poremetila odnose Slovenije i SCG, ali bi, posebno u slučaju Holmec, ti odnosi, zbog nekih medijskih interpretacija, mogli biti poremećeni. "Zbog stradanja na obe strane i pijeteta prema mrtvima nije dobro tako ponovo razmatrati slučaj Holmec. Slovenački organi dva puta su detaljno istražili događaje na Holmecu 1991. i kao neosnovane su odbačene sumnje da se na tom mestu dogodio ratni zločin.

"Snimak ORF koji smo po televizijama gledali poslednjih dana nije prikazan u celini, već su uključeni samo delovi bez hronološkog reda", rekao je Luci, navodeći da je posle pregleda originalnog snimka ustanovljeno da ni slovenačka policija ni teritorijalna odbrana nisu pucali direktno na vojnike JNA. "Ustanovljeno je da za vreme predaje niko od vojnika nije bio ranjen ni ubijen. Do tragičnih žrtava došlo je na sasvim drugom mestu od onog koje prikazuje snimak", rekao je on.

Slovenačka i javnost u Srbiji bavile su se i mogućnošću da kontrolni paket slovenačkog trgovinskog giganta Merkator preuzmu bisnismeni iz Srbije Miroslav Mišković i Milan Beko. "Na investicione odluke u najvećoj meri utiču politička i ekonomska stabilnost zemlje u koje se ulaže, uz faktore kao što su cene energenata i sigurnost snabdavenja, cena radne snage, infrastruktura i odnos države prema investicijama. Moje je mišljenje da se ti faktori u Srbiji nisu promenili", rekao je Luci i dodao da u Sloveniji ne postoje nikakve prepreke za stvaranje određenih partnerstava s preduzećima iz SCG, s mogućom perspektivom zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: