Skoro 7.700 novoobolelih, preminulo 57 osoba

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno 7.696 novoobolelih od kovida 19, dok je od posledica ove bolesti preminulo 57 osoba.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

15:00

Skoro 7.700 novoobolelih, preminulo 57 osoba
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 25.161 osoba.

Na respiratorima je 278 pacijenta, a na bolničkom lečenju je 6.733 osobe.

Procenat smrtnosti je 0,86.

Uvođenje kovid propusnica u Srbiji - Ivanuša: "Poruka da postaje izuzetno veliki problem"

Ko nema kovid propusnicu a u ugostiteljskom objektu sedi posle 22 časa od ponedeljka će plaćati kaznu.

Ivanuša rekao za RTS da je situcija sa koronavirusom u Srbiji teška i dodao da uvođenje mera, odnosno kovid propusnica u Srbiji daje poruku da kovid 19 postaje izuzetno veliki problem, koji može da se pogorša.

"Srbija je među prvih pet država u evropskom regionu sa najvećim brojem obolelih. Prošle godine znali smo bar jednu zaraženu osobu, sada znamo više od jedne osobe koja je umrla zbog kovida", rekao je Ivanuša.

Rekao je da još nema podataka da se mutirani, odnosno delta plus soj brže širi i da uzrokuje težu bolest od običnog delta soja, ali je ukazao da se svakako delta soj širi brže od alfa soja.

"Očekujemo da će nevakcinisane virus da pronađe tokom ove zime", rekao je Ivanuša i naglasio da će se teško bilo ko sakriti od virusa, a da kod mnogih on može uzrokovati tešku bolest.

Ivanuša je ponovio da nema alternative vakcinaciji.

"Pre ili kasnije svi će biti u kontaktu sa virusom, neki će oboleti i može biti teškog oblika bolesti. Vakcina nam je jedini spas, to važi i za bogate i za siromašne države", naglasio je Ivanuša.

Istakao je da vakcinisani, ako se slučajno zaraze, manje šire virus i ukazao da vakcinacija može da preokrene tok epidemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: