Brnabićeva i Joksimovićeva sa šefom delegacije EU: Evropska komisija jasno dala preporuku

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

13:28

Brnabićeva i Joksimovićeva sa šefom delegacije EU: Evropska komisija jasno dala preporuku
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Predsednica Vlade Republike Srbije, zajedno sa ministarkom za evropske integracije i glavnom osobom za pregovore Jadrankom Joksimović, razgovarala je sa Žofreom.

Teme sastanka bile su Paket proširenja EU za 2021. godinu i posebno Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za ovu godinu, kao i naredni koraci u procesu pristupanja Uniji.

Brnabićeva je naglasila da ovaj sastanak održan po objavljivanju izveštaja EK, a pre finalne odluke država članica o tome da li ce podržati otvaranje klastera, da Srbija ima kontinuiranu komunikaciju sa EU delegacijom i svim državama članicama i da otovoreno razgovara u vezi sa daljim reformama, a pre svega u oblasti vladavine prava.

Govoreći o ovogodišnjem izveštaju o napretku Srbije premijerka Brnabić je rekla da je u njemu objektivno sagledano sve što je Vlada Srbije postigla na ubrzanju političkih i ekonomskih reformi, realizujući time i jedan od svojih strateških prioriteta.

"Posebno je važno to što je Evropska komisija jasno dala preporuku da smo dostigli kriterijume neophodne za otvaranje dva klastera poglavlja i danas smo u prilici da vama, kao predstavnicima EU i država-članica EU, pružimo i dodatne informacije o usvajanju i sprovođenju svih neophodnih reformi. Zbog toga nam je značajno što se ovaj sastanak održava odmah nakon Izveštaja o napretku, a pre finalne odluke država članica o tome da li će podržati otvaranje klastera", rekla je predsednica vlade i izrazila uverenje da će i ta dodatna pojašnjenja doprineti da dobijemo saglasnost za formalni nastavak pregovora do kraja ove godine.
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
Kako je naglasila, preporuka Evropske komisije za dalje otvaranje klastera politički je veoma značajna ne samo kao podsticaj Vladi da nastavi motivisano i odgovorno da realizuje svoje reformske planove, već i građanima Srbije ali i svima u regionu, koji još jednom i na ovaj način dobijaju jasnu potvrdu o perspektivi članstva u EU. "Našim građanima posebno je važno što je postignut napredak u svim segmentima vladavine prava, kao i to što je taj napredak rezultat snažnijeg političkog liderstva i zajedničkog delovanja svih institucija države Srbija. Želimo dodatni napredak u svim oblastima, a naročito u vladavini prava, i za to nam je značajna kontinuirana komunikacija sa EU delegacijom u Srbiji i svim državama članicama", rekla je Brnabićeva.

Ministarka Jadranka Joksimović istakla je da Izveštaj obezbeđuje potrebnu ravnotežu u oceni svega što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Kako je rekla, veoma je važno za dalji reformcki proces da je evidentirano da smo ispunili sve kriterijume za otvaranje svih 12 poglavlja u dva klastera: klastera 3 koji se odnosi na inkluzivni rast i kompetitivnost i klastera 4 – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost. Takođe, kako je ministar podvukla, u već otvorenom klasteru 1, koji se odnosi na osnove vladavine prava, konstatovan je napredak u svim oblastima - u reformi pravosuđa, slobode izražavanja i medija, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala.

"U nekim segmentima sprovođenje reformi je brže, a u drugim je ta dinamika nešto sporija, ali je napredak uočen u svim oblastima i zabeležen je i u samom Izveštaju", kazala je Joksimovićeva. Kako je naglasila, uverena je da će opšte ocene Evropske komisije, koje pokazuju iskrenost, posvećenost i sposobnost Vlade da u doba globalne pandemijske krize sprovodi politike od značaja za proces pristupanja, biti dovoljan orijentir državama članicama da se usaglase o daljem otvaranju klastera.

Ambasador Žiofre zahvalio je vladi što je sazvala ovaj sastanak sa ambasadorima država članica EU – što je pozitivan pokazatelj posvećenosti Srbije jačanju dijaloga o reformama radi rešavanja prioriteta i neophodnih aktivnosti identifikovanih u godišnjem izveštaju Evropske komisije. Ambasador Žiofre je podsetio da izveštaj odražava povećan broj inicijativa vlade za ispunjavanje kriterijuma EU poslednjih meseci, koje imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada se u potpunosti sprovedu. On je podsetio da su Evropska unija i njene članice, ranije ovog meseca na Brdu, ponovo potvrdile posvećenost EU evropskoj perspektivi Srbije i procesu pridruživanja. Sa novom metodologijom, oni podstiču Srbiju da nastavi reforme i očekuju da Srbija ispuni svoje obaveze, posebno u oblasti vladavine prava. Ambasador Žofre je dodao da su lideri EU na Brdu izrazili očekivanje da će partneri na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, jasnom i doslednom javnom komunikacijom preneti prednosti pristupanja EU i podrške Evropske unije i njenih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: