Janković: Kovid-propusnice neće biti dovoljne

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković izjavio je danas da će efekat kovid propusnica biti "nažalost, nikakav".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2021.

08:50

Janković: Kovid-propusnice neće biti dovoljne
Foto: Printskrin/TV Prva

On je za RTS ocenio da bez ozbiljnih protivepidemioloških mera epidemija koronavirusa ne može da se zauzda.

"Mera kovid propusnica neće biti dovoljna da zauzda epidemiju u Srbiji. Sem poruke i simboličnog efekta kovid propusnice neće imati efekat na smanjivanje zaraženih", rekao je on.

Janković je kazao da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi "jako visok".

Naveo je da je u Srbiji društvo "užasno polarizovano" dodajući da se neistine i dezinformacije nigde nisu toliko "primile" kao u Srbiji.

"Negiranje postojanja bolesti nije u redu, to nosi da se ljudi ne pridržavaju nikakvih mera i vodi nas u začarani krug", naveo je Janković.

Ukazuje da nas do proleća čeka "teško vreme smrti" tokom kog ćemo svakog dana brojati mnogo mrtvih od kovida.

"Ne vidim da ovo može da se zauzda bez teških protivepidemijskih mera", rekao je Janković ističući da je za širenje poluinformacije i dezinformacije najvažnije reći potpunu istinu.

Zamenik direktora UKC Niš navodi da se virus sada toliko intenzivno širi da je nemoguće napraviti 20 koraka a ne naići na nekog ko je zaražen.

Dodao je da je ove jeseni u strukturi novozaraženih bilo gotovo 20 odsto zaražene školske dece, što bi, kaže, moglo da objasni kako se virus toliko raširio kroz populaciju i došao do starijih.

"Nadam se da je virus oslabio kružeći u toj najosetljivijoj populaciji. Deca se nikad ne bi našla u ovoj situaciji da su stariji dovoljno odgovorni i da imamo više vakcinisanih punoletnih. Zaraza se mnogo širi i među nastavnicima. Siguran sam da će virus i preko dece nalaziti nedovoljno zaštićene. Mi se do aprila nećemo izvući iz ovog kruga. Nismo uspeli da pošaljemo adekvatnu poruku, zaglibljeni smo u blatu sopstvenih zabluda", istakao je dr Radmilo Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: