Kon: "Nisam zadovoljan", "najmanje dve nedelje biće slična situacija" VIDEO

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon govorio je u Jutru na TV Prva o poslednjoj odluci donetoj u sredu, uvođenju kovid propusnica.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2021.

08:09

Kon:
Printskrin TV Prva

Kon je pozdravio mere, ali i poručio: Nisam zadovoljan, ne zato što sam nezadovoljnik kao čovek, već zato što mislim da ove mere neće biti dovoljne.

Njegov stav je da je trebalo još u julu da se donesu.

"Mi smo tražili da sve što nije neophodno bude zatvoreno posle 17 sati. I da nakon tog vremena bude zabranjeno javno okupljanje", rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

"Pozdravljam i kao član štaba i epidemiolog propusnice. Primenjivaće se prvenstveno u noćnim klubovima. To je pre svega tehnička stvar."

"Epidemiološka situacija se razvila u katastrofalno jer nemate nigde potpuno siguran ležaj za pacijenta, moraju ranije da se otpuštaju pacijenti da bi se dobio prostor."

Bitno je da je urađena edukacija i priprema za sve inspekcije i komunalne policije koje će raditi na kontroli. Ono što je bitno je zaoštravanje kontrole, rekao je Kon. Istakao je da se insistiralo da to bude javno objavljivano ko krši.

Prve efekte uvođenja kovid propusnica, lično kaže da je skeptičan da će se uskoro videti, jer se uvode za objekte posle 22 sata.

"Mi imamo situaciju da je pred nama sezona slava, zima, meseci kada je vrlo aktivan ovaj virus. Najmanje dve nedelje pred nama je slična situacija kao sada."

Ispod 20 godina je sada preko 20 odsto pozitivnih, broj je ranije bio duplo manji, što ukazuje da se virus žestoko spustio u populaciji među školskom decu, i imamo nažalost smrtni ishod. Ne može da kaže da se nešto bolje očekuje.

"Zato smatram da je dobro postavljeno pitanje da li da se uvede onlajn nastava."

Ističe da to zavisi od podataka i prosvete.

"Podaci kažu da se deca pre svega zaražavaju od svojih roditelja i donose u škole."

Motor svake epidemije su kolektivi, ističe on, sportski, radni, a sad smo imali i slavlja, svadbe, gde se virus ubrzano širi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: