Crna Gora: Razgraničenje sa Albanijom

Nije bilo pomaka u vezi sa demarkacijom granice (Prevlaka) između Crne Gore i Hrvatske, a dalje se čeka na pomorsko razgraničenje države sa Albanijom.

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2021.

17:13

Crna Gora: Razgraničenje sa Albanijom
Ilustracija: Giovanni Love/Shutterstock

To se navodi u Izveštaju Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji je objavljen juče.

Po pitanju bilateralnih odnosa sa Srbijom, u Izveštaju EK za 2021. piše da su ga obeležile napetosti, navodi o uticaju tokom izbornih procesa i kao i po pitanjima vezanim za Srpsku pravoslavnu crkvu, što je, kako se navodi, dovelo do porasta nacionalističke retorike.

Podsećaju i da je Crna Gora opozvala svog ambasadora iz Beograda u decembru 2020. godine

"Predsednik Srbije posetio je Crnu Goru u novembru 2020. kako bi prisustvovao sahrani mitropolita crnogorsko -primorskog Amfilohija. Saradnja u nekim oblastima, poput zdravstvenog sektora, intenzivirana je. U februaru, martu i manju 2021. Srbija je Crnoj Gori donirala vakcine protiv kovida 19. Ministarka zdravlja posetila je Beograd u martu 2021. Po pitanjima vezanim za dvojno državljanstvo nije bilo pomaka", navodi se u Izveštaju EK.

Odnosi Crne Gore i Hrvatske ocenjeni su kao "sveukupno dobri".

"Ministar spoljnih poslova Crne Gore održao je bilateralni sastanak sa svojim hrvatskim kolegom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Briselu u martu 2021. U maju 2021. hrvatski ministar spoljnih poslova posjetio je Podgoricu. Hrvatska je podržala crnogorski zdravstveni sektor u borbi protiv pandemije kovid 19, uključujući donaciju vakcina Crnoj Gori u maju 2021. Prvi put u trideset godina Crna Gora i Hrvatska zajednički su obeležile mesto ratnih zločina u Morinju, u Crnoj Gori", piše u delu Izveštaja koji se odnosi na susedske odnose Crne Gore i Hrvatske.

Odnosi Crne Gore i Italije, Bosne i Hercegovine, Severna Makedonije, Kosova i Turske u Izveštaju su oceni kao dobri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: