BELGIJA: BOLESTI NEMAJU VEZE SA OSIROMASENIM URANIJUMOM

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2001.

07:55

Default images
Belgijska savezna nuklearna agencija za kontrolu odbacila je vezu izmedju koriscenja oruzja sa osiromasenim uranijumom i simptoma registrovanih kod nekih pripadnika mirovnih snaga na Balkanu, javlja Rojters. "Takva veza je trenutno najcesce sugerisana, iako sa naucne tacke gledista tesko ostvarljiva", kaze se u saopstenju koje je agencija objavila na svom sajtu. "Klinicki simptomi opisani u vezi sa balkanskim sindromom ne podudaraju se sa stetnim efektima uranijuma koji je trenutno poznat u naucnom svetu. U prilog ide i to da su takvi simptomi registrovani kod lica koja nisu provodila vreme u pogodjenim oblastima", dodaje se u saopstenju koje prenosi FoNet. Agencija navodi da testovi sprovedeni na univerzitetu u Ganu na 156 uzoraka krvi iz 52 oblasti u kojima su bili stacionirani belgijski vojnici do sada nisu pokazali nikakve znake osiromasenog uranijuma.

Povezanost izmedju osiromasenog uranijuma i balkanskog sindroma, medjutim, nije iskljucena. Ova agencija upozorila je na opasnost od uranijuma za lokalno stanovnistvo, posebno za decu. Belgijski ministar odbrane Andre Flo rekao je za radio RTBF da, uprkos rezultatima ove studije, on ne iskljucuje neko drugo moguce objasnjenje. "Neko treba da ode tamo i ispita sve mogucnosti, osiromaseni uranijum, ali i druge faktore koji uzrokuju bolesti kod nasih vojnika", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: