"Srpsko nacionalno pitanje broj 1"

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić izjavila je da je pitanje demografije nacionalno pitanje broj jedan.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.10.2021.

17:59

Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC

"Od 169 opština u Srbiji samo tri opštine imaju pozitivan prirodni priraštaj. Od presudne je važnosti da zajedničkim snagama stvorimo dobre uslove za život mladih na lokalnom nivou, kako bi se promenila sumorna statistika i stopa rodnosti povećala", rekla je Milka Milovanović Minić u Ćupriji.

Ona je naglasila da su se u Srbiji rodile 594 bebe manje u prvih osam meseci u ovoj godini, nego u istom periodu prošle godine, a da je stopa smrtnosti veoma visoka – 11,6 odsto.

Predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić iskazao je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju zadovoljstvo što to ministarstvo vrši analizu stanja i bavi se problemima koji se tiču prirodnog priraštaja i pitanjima socijalne zaštite.

"Verujem da će nakon analize koje Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju trenutno sprovodi proisteći brojni korisni zakoni i tehnička rešenja", rekao je Antić.

Državna sekretarka Milovanović Minić podsetila je da resorno ministarstvo radi na mnogim zakonskim rešenjima, ali je istakla i da je promena demografskih pokazatelja jedan dug zadatak, koji nije "ni pitanje za jednu opštinu, ni pitanje za jednog predsednika, niti za jedan mandat, već dugoročni zadatak svih nas".

Ona je još naglasila da nizak natalitet nije ni pitanje novca, što pokazuju kretanja u državama sa razvijenim ekonomijama, i zaključila da je pre svega promena svesti, uz saznanje "da rapidno nestajemo", ono što bi trebalo da preokrene negativne trendove u prirodnom priraštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: