"Lukašenko je šef"

Nemački ministar Hajko Mas rekao je da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koristi ilegalne migrante kako bi vršio pritisak na Evropsku uniju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

15:17

EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Mas je na sastanku inostranih poslova EU u Luksemburgu rekao da je Lukašenko "šef državne transportne mreže ilegalnih miganata", piše Tass.

Mas tvrdi da Lukašenko koristi izbeglice kao sredstvo pritiska na evropske zemlje i takođe je optužio Minsk za suzbijanje opozicije i kršenje ljudskih prava a političku situaciju u Belorusiji je opisao kao "dramatičnu".

Nemačka savezna policija ranije je saopštila da je početkom avgusta više od 4.300 ilegalnih migranata, uglavnom iz Iraka, Sirije i Irana, stiglo sa teritorije Belorusije i Poljske.

Poljske vlasti su ranije donele odluku da se uvede vanredno stanje u regionima na granici sa Belorusijom zbog migrantske krize. Podsetimo, rekordan broj migranata pokušao je da pređe granicu između Poljske i Belorusije, saopšteno je iz poljske granične policije.

Oko 16.000 pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-beloruske granice sprečeno je od avgusta, a od toga 5.000 se dogodilo u oktobru, saopštila je poljska granična agencija.

Najmanje četiri osobe su poginule na granici između Poljske i Belorusije u avgustu, tri su pronađene mrtve na poljskoj strani granice nakon što su pretrpele hipotermiju, a četvrta je nađena mrtva u Belorusiji, jedan metar od granice, saopštila je beloruska državna agencija Belta.
EPA-EFE/Marcin Onufryjuk
Predsednik Poljske objavio je dekret kojim se uvodi vanredno stanje na granici s Belorusijom od septembra na 30 dana zbog migrantske krize.

Kako je naveo poljski predsednik u svojoj odluci, vanredno stanje se uvodi u 183 mesta koja se nalaze u pojasu od tri kilometra uz granicu s Belorusijom što su mnogi ocijenili kao potez bez presedana u postkomunističkoj istoriji Poljske.

"Situacija na granici s Belorusijom je teška i opasna. Poljska kao država koja je odgovorna za svoje granice, ali i za granice Evropske unije mora preduzeti mere kako bi osigurala sigurnost i poljske države kao i Evropske unije", rekao je portparol predsednika Poljske Blazej Spichalski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: