Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o nacrtu akata za promenu Ustava

Ministarka pravde Maja Popović učestvovala je na 128. Plenarnom zasednju Venecijanske komisije.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 15.10.2021.

17:50

Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o nacrtu akata za promenu Ustava
Printskrin: TV Prva

Usvojeno je pozitivno mišljenje o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za njegovo sprovođenje.

Dobijanjem pozitivnog mišljenja načinjen je veliki napredak u ispunjavanju obaveza iz Revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava.

Tim Ministarstva pravde je pohvaljen od strane rukovodstva i ostalih članova Venecijanske komisije na preduzetim koracima ustavnoj reformi u smislu prihvatanja preporuka Venecijanske komisije.

Promene Ustava za koje je dobijeno pozitivno mišljenje imaju za cilj jačanje nezavisnosti sudova i samostalnosti javnih tužilaštava što će omogućiti veću pravnu sigurnost a samim tim Republika Srbija postaće privlačnija za strane investicije što će imati uticaj i na poboljšanje životnog standarda građana.

"Najbitnije je da smo u ovom Predlogu primenili sve ono što su iz Venecijanske Komisije davali kao predloge i sugestije, u skladu sa njihovim pravilima. To je jedan o prvih koraka u uskladjivanju našeg pravnog sistema sa evrospkim sistemom i najvažniji korak u postizanju našeg krajnjeg cilja, a to je vladavina prava", rekla je danas Popović nakon sednice Komisije u Veneciji.

Saglasna je sa predsednikom Parlamenta Ivicom Dačićem da će Srbija stići da do sledećih izbora sprovede referendum o predloženim izmenama Ustava iz 2006. godine, čime će se okončati proces ustavnih promena. Istakla je da je važno što su domaće institucije, kao predlagači ustavnih amandmana u stalnom kontaktu sa evropskim telima poput Venecijanske komisije.

Na zasedanju je učestvovao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić a istoj je prisustvovala i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skuštine Jelena Žarić Kovačević."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: