Savet bezbednosti zaseda zbog Kosova i Metohije

Sednica Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu i Metohiji počela je danas u sedištu UN u Njujorku.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.10.2021.

16:15

Savet bezbednosti zaseda zbog Kosova i Metohije
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Izveštaj će predstaviti šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Zahir Tanin.

Beograd na toj sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je pred polazak u Njujork izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u izveštaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković će danas na Ist Riveru ponoviti da Beograd nastavlja da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video-formatu, Prištinu predstavlja predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je, u najnovijem izveštaju UNMIK-a o situaciji na Kosovu i Metohiji, pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije i pozvao dve strane na konstruktivan angažman i na primenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: