Još 6.424 novozaražena, preminulo 50 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 6.424 novozaražena koronavirusom.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2021.

15:00

Još 6.424 novozaražena, preminulo 50 osoba
Ilustracija: EPA-EFE/Filippo Venezia

Preminulo je 50 osoba.

Ukupan broj registrovanih slučajeva od početka pandemije je 1.037.707

Dosad je prema statistici na sajtu Covid19.rs tesiranih 5.964.658, od toga u poslednja 24 sata 21.545.

Od poslednica koronavirusa u našoj zemlji je izgubilo život 8.996‬ osoba.

Trenutno je hospitalizovano 6.657 pacijenata obolelih od kovida, a na respiratorima je 289.

"Naći ćemo se u situaciji da je virus stalno prisutan među nezaštićenima"

Epidemiolog Branislav Tiodorović tvrdi da bismo morali da se ugledamo na visokorazvijene zemlje Evrope koje su postigle visok procenat vakcinacije jer "dok postoji gorući materijal, goreće", a ako se to ne desi, stalno ćemo imati novozaražene i hospitalizovane sa nesagledivim posledicama.

"Ako ne pređemo 60 odsto vakcinisanih, naći ćemo se u situaciji da je virus stalno prisutan među nezaštićenima, dolaziće do mutacija, a novi mutirani sojevi napadaće čak i vakcinisane. Dokle god postoji gorući materijal, dokle god imamo osetljive ljude, dokle god imamo nevakcinisane, svi ćemo se zaražavati, imaćemo non-stop pozitivne, hospitalizovane i fatalne slučajeve", kaže on.

Epidemiolog ističe da je cilj da se vakciniše 80 odsto stanovništva, ali da ovim tempom to nije moguće postići.

"Virus sada napada i trudnice"

Sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović izjavio je za TV Prva da virus sad napada decu i trudnice i da je bitno da se ljudi vakcinišu.

Sazdanović je za TV Prva izjavio da je tačno da virus postoji i da je smrtonosan, ali i da postoje i "građani Srbije koji ne veruju u virus", a da nije nije tačno da vakcina ubija.

"Moramo da pojasnimo. Da bi imali bolju komunikaciju sa građanima, otvorili smo ovaj 'Viber' nalog, koji ima za cilj da dobijemo informacije kako reaguju naše kolege na terenu", istakao je sekretar Ministarstva zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: