"Sever Kosova je sada neutralna zemlja"

Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Kujtim Šalja kaže da je sporazum tzv. Kosova sa Srbijom u Briselu o registarskim tablicama doneo dva problema.

Izvor: Kosovo online

Petak, 15.10.2021.

09:47

Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kako ističe, to su rasprava o mandatu Kfora i ilegalne tablice koje izdaju paralelne strukture, prenosi portal Reporteri.

Istakao je da bilo koju akciju u severnom delu Kosova treba preduzeti u saradnji sa međunarodnim partnerima, kao i to da Srbi još uvek ne priznaju autoritet kosovskih institucija i stvaraju nemire.

"Prva tačka sporazuma reguliše odnose Kosova sa Kforom, odnosno sa vojnim predstavništvom koje ima mandat koji se bavi bezbednošću Kosova, ali koje je neutralna organizacija po pitanju političkog statusa Kosova. Kosovo je prvi put postiglo sporazum sa Srbijom o Kforu i sever pretvorilo u neutralnu zemlju", rekao je Šalja.

Govoreći o pitanju registarskih oznaka, Šalja je rekao da se ono što je učinjeno ne naziva reciprocitet.

"Ako je ovo reciprocitet, imali smo ga sa Srbijom čak i sa zaključcima iz 2012. Dakle, dogovorom ne može biti reciprociteta u prvom smislu te reči“, rekao je Šalja u emisiji "Presing“ na T7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: