"Tajni plan. Kfor je sve znao za napad, bio dogovor da ne reaguje" VIDEO

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun prokomentarisao je za TV Prva brutalnu akciju kosovske policije na severu južne pokrajine.

Izvor: B92, Prva

Petak, 15.10.2021.

09:27

Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

U ataku u kom su korišćena bojeva municija i oklopna vozila, bez saglasnosti gradonačelnika četiri grada na severu KiM, ranjen je jedan Srbin koji je operisan.

"Pitanje je ko je naredio. Postao je politički dogovor na Kfor ne reaguje. Albanci su rekli da je to već bilo najavljeno. Napravljen je tajni plan koji treba da dovede do pojačanog prisustva kosovskih snaga na severu... Kfor se ponaša kao da obavlja monitoring. On mora da obezbedni sigurno okruženje za sve", kazao je Drecun na gostovanju TV Prva.

Drecun je osvrnuo i na prisustvo britanskih specijalnih vojnih jedinica "Gurki", i naveo da su došle dva-tri dana pre upada na prelazu Jarinje i Brnjak kada su srpskim vozilima skidali tablice.

"Kalibar koji je upotrebljen (u sredu) u akciji kosovske policije na severu KiM koriste američki vojnici kada dolaze na vežbe i posle toga ostave kontigent municije", objasnio je on.

Drecun je naveo da cilj da se život Srba učini nepodnošljivim i da se isele ili prihvate tu lažnu državu i istakao da se premijer tzv. Aljbin Kurti ne bori protiv narko mafije i trgovine drogom.

Dan pre toga podignuta je borbena gotovost Kfora, što implicira da su znali šta će se desiti, naveo je Drecun.

Nekadašnji pukovnik vojno obaveštajne agencije Toma Đurin kazao je da sve policijske akcije moraju da budu odobrene od stranke Kfora.

"Stvar je njihove procene kako će snage intervenisati ako stvari izmaknu kontroli. Kurti i Fon Kramon suspendovali su Vašingtonski i Briselski sporazum. On za njih ne važi, tako da je sada mala šansa da se nastavi dijalog dok se ne potpišu drugi. Problem je što su povećali broj snaga", istakao je on i naveo da su u međuvremenu imali brojne vežbe i dobili dodatnu opremu, recimo oklopna vozila.

Đurin se osvrnuo na dolazak "Gurki". On je naveo da su to specijalne i borbene jedinice koje se ne bave razbijanjem demonstracija.

"Ne bi oni došli 48 sati ranije da nije bilo unapred planirano. Te vežbe mogu biti raznih profila", kazao je on i naveo da je u pitanju akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: