Vučić: 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD; Blinken: Još jače partnerstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Tviteru da Srbija i SAD beleže 140 godina od potpisivanja Trgovačkog ugovora i Konzularne konvencije.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.10.2021.

19:30

Vučić: 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD; Blinken: Još jače partnerstvo
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Time su zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi, navodi Vučić.

"Vrednosti koje smo tada delili čvrsto nas vezuju i sada, nadahnjujući nas da radimo još bliže", napisao je predsednik Srbije.

Blinken: Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je na Tviteru da ga raduje što se danas obeležava 140 godina diplomatskih odnosa izmedju Sjedinjenih država i Srbije.

"Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije izmedju SAD i Srbije. Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje", istakao je Blinken na Tviteru.

Zvanični diplomatiski i trgovinski odnosi počeli su potpisivanjem ugovora 14. oktobra 1881. godine.

Tadašnja Kneževina Srbija i SAD potpisale su posle višegodišnjih pregovora dva ugovora koji su ostali na snazi do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: