Preuzimanje vlasti u senci napada

Norveška nova vlada zvanično je danas preuzela vlast posle pobede na izborima a ceremoniju je zasenio smrtonosni napad lukom i strelom u gradu Kongsberg.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2021.

13:00

Preuzimanje vlasti u senci napada
EPA-EFE/Haakon Mosvold Larsen

Manjinska koalicija levičarske Laburističke partije i ruralne Partije centra, preuzela je vlast nakon što je stranka bivše premijerke Erne Solberg izgubila prošlog meseca na parlamentarnim izborima, a lider laburista Jonas Gar Stere danas je stupio na dužnost premijera, prenosi Rojters.

Novu vladu čini manjinska kolaicija Laburističke i Partije centra sa Joanesomj Gar Stere kao novim premijerom.

Zemlja će nastaviti da istražuje naftu i gas u naredna četiri godine, saopštila je nova vlada predstavljajući svoj ekspoze, a za novu ministarku za naftu i energetiku imenovana je Marte Mjes Persen, donedavna gradonačelnica grada Bergena.

Dvoje preživelih u masovnoj pucnjavi 2011. na ostrvu Utoja prvi put će biti u sastavu vlade, Tonje Brena, koja će biti ministar obrazovanja, i Jan Kristian Vestre, novi ministar industrije.

"Imamo dva ministra koji su bili na Utoji", rekao je Stere novinarima danas pre nego što se sastao sa kraljem Haraldom kako bi predstavio svoj kabinet i naglasio da je jako ponosan na tu činjenicu.

Podsetimo, u najnovijem napadu u gradu Kongsbergu, danski državljanin koji je prešao u islam je ubio lukom i strelom petoro prolaznika a ranio još dvoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: