"Jugoslavija je bila rajska zemlja"

Sin bivšeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, Abdel Hakim Abdel Naser kaže da Pokret predstavlja svest i savest čovečanstva.

Izvor: RTS

Utorak, 12.10.2021.

15:45

Foto: Profimedia/Ahmed Hadrovic/SIPA/1811221407

O tom pokretu kaže da uliva nadu da svi imamo ista prava, iste prilike, bez obzira na veroispovest, boju kože, i bez obzira na to da li živimo u bogatoj ili siromašnoj zemlji.

Abdel Hakim Abdel Naser, koji učestvuje na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, rekao je za RTS da su njegovi utisci odlični.

"Kada sam ovde, ja sam sa svojom porodicom", istakao je Naser.

"Ono što sam juče video, bio je izvor nade za ovu veoma važnu organizaciju, koja predstavlja svest i savest čovečanstva. To nam zaista uliva nadu da svi imamo ista prava, iste prilike, bez obzira na veroispovest, boju kože, bez obzira na to da li živimo u bogatoj ili siromašnoj zemlji. To je organizacija u kojoj osećamo da smo svi jednaki i ravnopravni i u kojoj svi teže boljoj budućnosti", istakao je Naser.

Kada je reč o početku Pokreta nesvrstanih pre 60 godina, seća se da je tada dolazio u Jugoslaviju, na Brione.

"Za mene je to bila rajska zemlja, kao dete sam tu dolazio", ističe Naser.

Navodi da je sve počelo na konferenciji u Bandungu, 1955. godine, kada je nastala ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

"Tada su zemlje sveta u razvoju, koje su se tek oslobodile kolonijalizma, odlučile da imaju pravo na sopstveni identitet, da ne moraju da slede dve supersile, već da mogu da slede volju sopstvenog naroda", dodaje Naser.

"Tito je globalizao ideju o slobodnom narodu celog sveta"

Foto: Profimedia
Konferencija u Bandungu je bila afro-azijska, kaže Naser, ali napominje da je posle toga jugoslovenski predsednik Tito bio taj koji je ideju učinio globalnom.

"Tito je globalizao tu ideju o slobodnim narodima celog sveta. Zatim su se priključili ljudi i zemlje iz Latinske Amerike i postali su veoma aktivni u ovom pokretu. Zemlje poput Kube, zatim Argentine, skoro cela Latinska Amerika se priključila. Kada se moj otac sastao sa predsednikom Titom i premijerom Nehruom na Brionima, to je bio pravi početak delovanja Pokreta nesvrstanih", ističe Naser.

Zemlje koje su stekle slobodu od svojih okupatora, kako je istakao, tada su shvatile da je to pravo mesto gde treba da budu, da je to prava grupa kojoj treba da pripadaju, koja može da izrazi njihove ciljeve i nade.

"Članice Pokreta moraju da gaje posebne trgovinske odnose"

Veruje da Pokret nesvrstanih i sve zemlje koje njemu pripadaju moraju imati uzajamne privilegije.

"Svi govorimo o prirodnim resursima. Mi smo to veoma malo iskoristili. Zemlje koji sebe nazivaju razvijenim imaju najviše koristi od prirodnih energenata, ali, ako mi to budemo više koristili, imaćemo više resursa za bolje obrazovanje i bolje zdravstvo. Možemo da se bavimo proizvodnjom i da budemo konkurentni ostatku sveta ", naglasio je Naser.

Smatra da zemlje članice Pokreta moraju da gaje posebne trgovinske odnose i da treba jedne drugima da olakšaju dobijanje viza.

"Ne vrti se sve oko politike. Smatram da je politika posledica dobrih ekonomskih i društvenih odnosa između naroda i zemalja, a ne obrnuto", kaže Naser.

"Odlični odnosi Egipta sa Srbijom"

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr
Što se tiče odnosa sa Srbijom, rekao je da Egipat ima odlične odnose sa našom zemljom, kao i sa Indijom i drugim državama.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na prilici da učestvuje u istorijskoj proslavi 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

"Hvala svima vama na toploj dobrodošlici i gostoljubivosti koju sam dobio u mojoj voljenoj zemlji", poručio je Naser.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: