Još jedan minut za Miloševića

Sem dva minuta ćutanja u Skupštini Srbije, Slobodan Milošević je dobio još jedan minut, danas u Novom Sadu.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

12:08

Default images

Ovoga puta poštu preminulom odavali su odbornici socijalista i radikala. Opozicija istom skupu nije prisustvovala. Posle odavanja pošte, poštovaoci Slobodana Miloševića pretili su okupljenima ispred Gradske skupštine, koji su protestovali zbog tog minuta ćutanja, ali i zbog najave lokalnih vlasti da će jednu ulicu u Novom Sadu nazvati njegovim imenom.

Na početku sednice, odbornica Socijalsitičke partije Srbije Biljana Malović pokušala je da objasni šta za nju predstavlja Slobodan Milošević. "Za razliku od onih koji su izlazili na ulice, koji su palili televizije i rušili Skupštine, birani na navodnim izborima za predsednika Jugoslavije, dva puta je dobio mandat od građana Srbije za predsednika Srbije. Ja vas molim hrišćanskim načinom i duhom da minutom ćutanja odamo počast predsedniku Slobodanu Miloševiću", rekla je ona, prenosi Radio 021.

Dok je u Skupštini Novog Sada pozicija pokušavala da oda poštu, opozicija je isti događaj napustila. Osim njih, pred Gradskom skupštinom, istim povodom, protestovali su i predstavnici Liberalno-demokratske partije. Prema rečima Bobana Maraša, LDP je protestovao protiv ludila vladajućih Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije, noseći transparente s nazivima ulica po imenima žrtava režima Slobodana Miloševića. Na tim natpisima je, pored ostalog, pisalo "Ulica Zorana Đinđića", "Ulica Ivana Stambolića", "Ulica izgubljene mladosti", "Srebrenička" i "Ulica Slavka Ćuruvije".

Vlast u Novom Sadu partnerski dele SPS, SRS i DSS, čiji su odbornici, slučajno ili namerno, zakasnili na današnju sednicu, pa nisu odali poštu Miloševiću. Opoziciju čine G17 plus, Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Sednici Skupštine Novog sada nisu prisustvovali šef Odborničke grupe socijalista Svetislav Krstić i gradonačelnica Maja Gojković, iz redova SRS-a.

Koliko je koštala Miloševićeva sahrana

Koliko je Skupština opštine Požarevac dala novca za prateće troškove sahrane Slobodana Miloševića, do daljnjeg će ostati tajna.

Odbornici Demokratske stranke zahtevali su da se kao vanredna tačka na današnjem zasedanju požarevačkog parlamenta nađe pomenuti troškovnik, ali je vladajuća koalicija, koju čine SPS, SRS i PSS, odbila da se o ovome raspravlja na sednici, rekavši da precizni podaci o ovim troškovima još uvek ne postoje.

Poslanik SRS-a u republičkom parlamentu i predsednik Okružnog odbora te stranke, Veroljub Arsić, najpre je na jednoj lokalnoj TV rekao da bi se prateći troškovi sprovoda Slobodana Miloševića mogli kretati u iznosu od tri do pet miliona, da bi danas rekao da su to bile njegove spekulacije, ali da veruje da su troškovi možda čak manji od milion dinara. Bilo je i uvredljivih tonova na račun porodice Đinđić koje je izneo Arsić, prilikom rasprave o tome da li će se tacka vezana za troškove naći na dnevnom redu, ili ne: “Niko nije spomenuo to kako je Ružica Đinđić dobila vilu na Dedinju, za dva stana koja je vratila gradskoj vladi, dobila je vilu na Dedinju. Što o tome ne pričate? Čime nas je to Zoran Đinđić zadužio, građane Srbije, kad imamo milion nezaposlenih od njegove politike? Niko nije spomenuo koliko je koštala ta sahrana”, rekao je na kraju Arsić.

Ni odbornik SPS i predsednik lokalnog odbora za sahranu, Miomir Ilić, nije želeo da iznese precizne podatke vezane za to koliko su izneli prateći troškovi na račun opštine Požarevac. Ilić je rekao da je zahtev DS da se odbornicima preda izveštaj o ovim troškovima nazvao političkim cirkusom i paradiranjem.

Član GO DS i odbornik te stranke u lokalnom parlamentu, Žarko Pivac, rekao je da će DS, bez obzira na odbijanje vladajuće koalicije da ovaj izveštaj preda, DS nastaviti da zahteva da se precizno odgovori koliko je opština Požarevac novca dala za sahranu Miloševića: “Oni troškove mogu da prikriju fiktivnim rashodima u javnim preduzećima, ali ćemo se mi potruditi i to da saznamo. Nećemo dozvoliti da podaci vezani za novac koji su Požarevljani dali na ime pratećih troškova za sahranu Miloševića ostanu tajna”, rekao je Pivac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: