Marović: Posredovaću u dijalogu

Predsednik državne zajednice kaže da će posle crnogorskog referenduma posredovati u dijalogu o odnosima Crne Gore i Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 31.03.2006.

07:20

Default images

"Vidim sebe 22. maja u poziciji posrednika pregovora o novim odnosima Crne Gore i Srbije koji će biti posledica većinske volje građana Crne Gore", rekao je Svetozar Marović u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Marović je rekao da postoje samo dva rezultata referenduma, ili nezavisna Crna Gora ili opstanak državne zajednice, a u oba slučaja se mora razgovarati. On je rekao da će rezultat referenduma biti jasan i da zemlje u okruženju jedva čekaju da Crna Gora kaže 'da'. Marović je rekao da on nije zadužen da čuva državnu zajednicu jer o tome odlučuju građani Srbije i Crne Gore, već da korektno i pošteno obavlja poslove državne zajednice. "Ja, ipak, pripadam nekoj užoj zajednici. Smatrao sam da nije pošteno sakriti da pripadam političkoj većini u Crnoj Gori i da ću u vreme referenduma biti u Crnoj Gori", kaže Marović.

On je podsetio na primere Vaclava Havela, Vladimira Putina i Borisa Jeljcina koji su prvo bili funkcioneri prethodne, veće, države, pa onda šefovi svojih država, Češke i Rusije. On je rekao da u slučaju da Crna Gora postane nezavisna država, između nje i Srbije neće biti podignut nikakav Berlinski zid. "Neće biti pasoša. Ne treba brinuti o tome kako će se putovati između Crne Gore i Srbije, kao ni o lečenju, jer se sve plaća", kaže on.

Lalović: Crnogorci će biti stranci

Takvi su zakoni - ministar Laloviæ (Beta)
Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Slobodan Lalović izjavio je da će, u slučaju prestanka postojanja državne zajednice, prema sada važećim propisima na tržištu rada, građani Crne Gore u Srbiji dobiti status stranih državljana.

Lalović je za Vijesti rekao da, prema pravnim rešenjima na tržištu rada u Srbiji, svi građani SCG imaju isti tretman, kao da je svaki građanin Crne Gore istovremeno i građanin Srbije. "U slučaju osamostaljivanja, građani Crne Gore potpali bi praktično pod primenu Zakona o uslovima za zasnivanje radnog odnosa sa stranim državljanima", rekao je on.

Prema rečima Lalovića, strani državljani mogu da zasnuju radni odnos u Srbiji uz dva uslova - jedan je da ima odobrenje za stalno nastanjenje, odnosno privremeni boravak, a drugi uslov je da dobije odobrenje za zasnivanje radnog odnosa.

Bojanić: Bez promena za građane Srbije

Direktor crnogorskog Zavoda za zapošljavanje Branimir Bojanić izjavio je FoNetu da, prema crnogorskim propisima, građani Srbije i sada Crnoj Gori imaju tretman nerezidentnih lica, kao što je slučaj sa licima iz bilo koje druge države.

Osvrćući se na izjavu srpskog Lalovića, Bojanić je rekao da posle eventualnog raspada državne zajednice ne očekuje da će doći do promene u režimu dodela radnih dozvola u Crnoj Gori za građane Srbije. "Zakonom o zapošljavanju stranaca regulisano je pitanje zapošljavanja građana drugih zemalja u Crnoj Gori", precizirao je Bojanić.

Prema njegovim rečima, drugi propis koji se primenjuje je uredba crnogorske vlade o zapošljavanju nerezidentnih lica, koja je na snazi tri godine i primenjuje se u sezonskim radnim poslovima kod kojih je izraženo najveće upošljavanje radnika sa strane. Bojanić je naveo da nema razloga da se menjaju propisi koji regulišu zapošljavanje stranaca, već da bi trebalo doneti propis kojim bi bio poboljšan položaj domaće radne snage.
Ko æe kome šta plaæati?
A ministar prosvete i nauke Crne Gore Slobodan Backović izjavio je FoNetu da će, u slučaju osamostaljenja Crne Gore, svim studentima koji studiraju u Srbiji na programima koji postoje na Crnogorskom univerzitetu biti omogućen direktan prepis i nastavak školovanja, u slučaju da im ne bude omogućeno da studije završe pod istim uslovima pod kojima su upisani.

Backović je naglasio da onima koji ne žele da nastave studije u Crnoj Gori, a sada su studenti univerziteta u gradovima Srbije, obezbediće se kreditna sredstva u visini školarina na visokoškolskim ustanovama koje su upisali, koja će kasnije vraćati po propisanoj metodologiji. "Za one koji studiraju na programima koji ne postoje na Univerzitetu Crne Gore, participiraće se školarina za nastavak studiranja na univerzitetima u Srbiji", precizirao je Backović.

On je dodao da će svim studentima biti ponuđeno da za isti novac nastave studije na drugim univerzitetima u regionu ili zemljama EU, s tim što će se razlika napraviti za studente koji studiraju na programima koji ne postoje u Crnoj Gori. "U Srbiji naredne školske godine očekujemo da bude 670 studenata iz Crne Gore koji su upisani kao budžetski i finansiraju se iz budžeta Srbije. Od tog broja 195 je na studijskim programima koji se ne organizuju u Crnoj Gori, a 475 na programima kojih ima na Univerzitetu Crne Gore. Svakom studentu iz Srbije koji studira na Univerzitetu Crne Gore, a njih je oko 200 garantujemo ista prava koja su imali u trenutku upisa", rekao je ministar.

"Nas, u svakom slučaju, u narednim dogovorima sa Srbijom interesuju univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i oko tih univerziteta i kvota bićemo spremni da se dogovaramo. Svakako nas ne interesuju fakulteti u Leposaviću, Blacama, Lešku", naglasio je Backović.

NUNS: Potpišite Kodeks o referendumu

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo medije u Srbiji da potpišu Kodeks o ponašanju tokom referendumske kampanje u Crnoj Gori. Potpisivanjem Kodeksa novinarstvo u Srbiji manifestovalo bi spremnost da poštuje minimum pravila oko kojih su se usaglasili svi mediji u Crnoj Gori, navodi NUNS i dodaje da mediji u Srbiji treba da s dužnom pažnjom prate kampanju za referendum u Crnoj Gori, uvažajući činjenicu da je reč o veoma osetljivom pitanju i da neodmereno i neprofesionalno izveštavanje može dodatno da zaoštri ionako komplikovane odnose u toj republici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: