Ko se graniči s Makedonijom?

Agim Čeku posetiće krajem aprila Skoplje, gde se očekuje parafiranje sporazuma o demarkaciji granice Makedonije i Kosova.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

07:18

Default images

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski 5. aprila dolazi u trodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, saopšteno je iz njegovog kabineta. Poziv je stigao od državnog vrha SCG i Srbije, ali se ne zna da li je razlog posete najava da će premijeri Kosova i Makedonije krajem aprila u Skoplju potpisati sporazum o demarkaciji granice s Kosovom.

Tim povodom, ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković je ocenio da bi to značilo promovisanje Kosova u nezavisnu državu. "Ne postoji državna granica Makedonije i Kosova, već Makedonije i Srbije, pa Čeku nije nadležan da s bilo kim parafira sporazum o promeni sadašnjeg i međunarodno važećeg statusa državnih granica Srbije. Ni Uprava Ujedinjenih nacija na Kosovu nema pravo da s Makedonijom ili Albanijom mimo naše države ovlašćuje bilo koga da odlučuje o našoj državnoj granici. To je kršenje rezolucije 1244 i nedopustivo promovisanje Kosova u nezavisnu državu usred pregovora o budućem statusu", kaže šef diplomatije SCG. Ako do tog dogovora dođe, Beograd će od generalnog sekretara UN Kofija Anana tražiti da UNMIK-u naloži da poštuje važeću Deklaraciju Saveta bezbednosti, kaže Drašković.

O reakcijama na ovu Draškovićevu izjavu iz Makedonije izveštava dopisnik B92 Safet Biševac. Za makedonske vlasti obeležavanje granice prema Kosovu pre određivanja konačnog statusa Pokrajine je pitanje od prvostepene važnosti. Kosovski lideri su do sada osporavali demarkaciju granica iz dva razloga. Prvi je u zahtevu da o granici s Kosovom zvanično Skoplje pregovara s vlastima u Prištini, a ne u Beogradu, i drugi je u vezi s primedbama na graničnu liniju koju su međudržavnim dogovorom utvrdile vlasti Makedonije i Srbije. Sporno je nekoliko kvadratnih kilometara zemljišta, uglavnom Albanaca sa Kosova, koji su tim dogovorom ostali na teritoriji Makedonije.

Za razliku od Bučkovskog, predsednik Makedonije Branko Crvenkovski je uoči zvanične posete Beogradu izjavio da smatra da je demarkacija granice ka Kosovu veoma važna i da je partner Makedonije u rešavanju tog problema međunarodna zajednica, a ne vlasti u Prištini i u Beogradu. 

Makedonski mediji su ranije preneli da je sastanak Čekua i Bučkovskog dogovoren prošle nedelje na sastanku u sedištu NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: