SCG-EU i bez Mladića

Pregovori o stabilizaciji i pridruženju sa SCG biće nastavljeni 5. aprila kaže komesar EU za proširenje Oli Ren. Krajem aprila nova procena.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

07:14

Default images

Ren je posle razgovora s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte izjavio da mu je premijer Srbije Vojislav Koštunica pružio uveravanja da će otkriti, uhapsiti i neodložno prebaciti Ratka Mladića u Hag i da je zbog toga odlučio da pregovori ipak budu održani iduće nedelje.

Ren je dodao da ga je Karla del Ponte izvestila o napretku SCG u saradnji s Haškim sudom. Na taj način otklonjene su nedoumice o položaju Srbije i Crne Gore u odnosu na EU u vezi s Haškim tribunalom, odnosno Ratkom Mladićem.

"Na osnovu toga sam odlučio da se iduće nedelje održi sledeća runda pregovora" o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa EU, stavio je do znanja evropski komesar. Ren je naglasio da će Evropska komisija "nastaviti da pažljivo prati koje će rezultate ostvariti vlasti (u Beogradu) i od njih očekujemo da dalje pospeše ravan saradnje s Haškim sudom".

"Krajem aprila će Evropska komisija", dodao je on, "ponovo proceniti situaciju i odlučiti da li će nastaviti pregovore".

Drašković: Izuzetno važna odluka

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković izjavio je da je odluka da pregovori o budu nastavljeni izuzetno važna i da je utemeljena na dokazima da je ostvaren napredak u potrazi za haškim beguncima i dobijenim garancijama da će obaveza pune saradnje s Tribunalom biti ispunjena vrlo brzo. "Verujem da će tako i biti", rekao je Drašković i dodao da bi u tom slučaju Sporazum o pridruženju SCG EU bio zaključen do jeseni, da bi pregovori o liberalizaciji viznog režima počeli već u aprilu, a da bi bila osnažena i pozicija Srbije u završnici pregovora o budućem statusu Kosova.

Labus: Dobra vest

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus ocenio je da je nastavak pregovora Srbije i Crne Gore o pridruživanju i sabilizaciji sa EU "dobra vest" i istakao da je to rezultat dodatnih garancija koje je dala Vlada Srbije.

"To je dobra vest ali treba da je protumačimo na pravi način", rekao je Labus i dodao da je to "rezultat dodatnih garancija koje je dobila glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte". On je dodao da je Del Ponteova od premijera Srbije Vojislava Koštunice dobila garancije da će "u kratkom roku biti završeno pitanje pune saradnje sa Tribunalom, što uključuje lociranje i hapšenje Ratka Mladića, ukoliko se sam ne preda".

Koštunica: Približava se kraj saradnje

Kako navodi štampa, Karla del Ponte tražila je tokom posete Beogradu, od predsednika Srbije Borisa Tadića da DS ne ruši Vladu Srbije, a Tadić je obećao Karli del Ponte da DS neće rušiti kabinet Vojislava Koštunice zbog saradnje s Haškim tribunalom. Premijer Vojislav Koštunica ponovo uverava javnost da će Srbija ispuniti sve svoje međunarodne obaveze. Koštunica je u Rimu za RTS izjavio da se Srbija približava završetku saradnje s Haškim tribunalom, ali nije izneo druge detalje. Upitan da li će biti ispunjena i poslednja obaveza prema Hagu, Koštunica je odgovorio: "Mora biti".

Simić: Vojska i BIA ne čuvaju Mladića

Savetnik Borisa Tadića za pitanja saradnje s Haškim tribunalom Jovan Simić ne veruje da ljudi iz službi bezbednosti znaju gde se krije Ratko Mladić. "Ne verujem u to. Da neki bivši pripadnici službi daju podršku Mladiću, u to ne sumnjam, ali naprosto nije tačno da ga vojska, policija ili BIA prikrivaju ili obezbeđuju", rekao je Simić. On je rekao i da se ne može govoriti o organizovanoj pomoći Mladiću. "Možda se radi o ljudima koji su nekada bili u sistemu bezbednosti, i dalje su u vezi, imaju svoj način komunikacije i još se nešto trse da zaštite Mladića. Međutim, uveren sam da je antihaški lobi bivša priča", ocenio je Simić.

A Nacionalni savet za bezbednost?

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus smatra da je poslednji trenutak da se, radi ostvarivanja saradnje s Hagom, sastane Nacionalni savet za bezbednost i poziva predsednika Srbije da prestane sa ometanjem tog tela. Šokiran tom izjavom, predsednik Srbije tvrdi da nije tačno da je on stopirao rad Saveta. Uz sve to, ministar odbrane kaže da u lociranju Ratka Mladića ni ta služba ne bi mogla da pomogne.

Labus je za B92 izjavio da će insistirati na odgovornosti ako zbog neizručivanja Ratka Mladića Haškom tribunalu, EU odluči da prekine pregovore o stabilizaciji i pridruženju. On podržava ideju ministra odbrane Zorana Stankovića da bi trebalo ispitati sektorsku odgovornost. "Mora se utvrditi ko je odgovoran što taj posao nije do sada završen", kaže Labus i od predsednika i premijera Srbije traži da zakažu sednicu Nacionalnog saveta za bezbednost radi kontrole rada svih, civilnih i vojnih, bezbednosnih službi. "Apelujem i na Koštunicu, koji može da sazove Savet, i na Tadića, koji je do sada sabotirao rad Saveta, da se, ako stvarno hoće da pomogne Vladi, uključi u rad Saveta. To je poslednji pokušaj da napravimo mehanizam kontrole i da zaista znamo da li službe rade svoj posao. Ovako samo imamo obećanja. Mislim da je vreme da se prekine s tom politikom", kaže Labus.

Predsednik Srbije Boris Tadić iznenađen je izjavom Labusa i kaže da je lažna optužba da on stopira rad Nacionalnog saveta. “Pa ja stvarno ne mogu da verujem da je Labus to rekao. Voleo bih da to nije istina. Ja hoću da se uključim u Savet za nacionalnu bezbednost pod uslovom da imam punu odgovornost za rad tog Saveta, a jedina mogućnost da imam punu odgovornost je da predsedavam tim Savetom. A da delim odgovornost, a da nemam mogućnost inicijative u Savetu, to svakako neću”, kaže on.

Ministar odbrane Zoran Stanković ne misli da bi Savet za bezbednost mogao mnogo da utiče na ispunjavanje obaveze prema Hagu. "Mislim da se tu ne bi nešto bitno promenilo s obzirom na to da svi oni koji su predviđeni, koji se nalaze u Savetu bezbednosti, i danas aktivno učestvuju u aktivnostima vezanim za lociranje i otkrivanje haških optuženika“, kaže on.

Nacionalni savet za bezbednost je formiran u januaru ove godine kako bi koordinirao rad bezbednosnih službi, ali se nikada nije sastao jer je Boris Tadić tražio od Vlade da preispita odluku o formiranju tog tela. On je, naime, zahtevao da Savetom predsedava predsednik Srbije, a ne da se na čelu tela smenjuju predsednik i premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: