Šta piše u dokumentu EU? Posebno iznenađenje je 3. tačka

Dokument koji je prethodnih dana uzburkao Evropu i region, a koji će danas biti usvojen na Samitu EU o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, ima 29 tačaka.

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2021.

13:48

Šta piše u dokumentu EU? Posebno iznenađenje je 3. tačka
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Prvom je potvrđena nedvosmislena strategija proširenja, a malo iznenađenje je stavka broj tri, navode beogradki mediji.

Iako je ranije bilo objavljeno da se podrška EU neće naći na stolu pred liderima regiona , ipak se desilo suprotno.

Upavo time i počinje nacrt dokumenta, u koji je "Blic" imao uvid. U prvoj tački Brisel daje "nedvosmislenu podršku" evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pozdravlja "posvećenost partnera iz Zapadnog Balkana evrospkoj perspektivi", i konstatuje da je to u obostranom interesu i da ostaje zajednički strategijski izbor, piše "Blic".

"EU ponovno potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i odluke donete na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i načela sopstvenih zasluga. Dodatno ćemo pojačati zajednički angažman kako bismo pokrenuli političke, ekonomske i društvene promene regiona, istovremeno priznajući napredak koji je Zapadni BAlkan postigao. Podsećamo i na važnost toga da EU može održati i produbiti svoj razvoj, osiguravajući tako svoju sposobnost za integraciju novih članica "navodi se u prvoj tački.

Iznenađenje je, međutim, tačka broj 3, koja se tiče toga EU želi da partneri iz Zapadnog Balkana pričaju o njoj.

EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznate i prenošene u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera "piše u ovoj stavki.

Takođe, među prvih deset tačaka, i to pod rednim brojem 6., je ona koja se tiče dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi pod palicom Evropske Unije.

"Potpuno podržavamo napore specijalnog predstavnika Evropske Unije za dijalog između Beogarad i Prištine i ostala pitanja Zapadnog Balkana i od dve strane očekujemo konkretan napredak i normalizaciju odnosa, koja je kritična za stabilnost i razvoj celog regiona i koja će osigurati nastavak njihovog evropskog puta", navodi se u dokumentu.

Dalje se konstatuje podrška koju su zemlje Zapadnog Balkana dale jedna drugoj i EU tokom pandemije vursa korona, ali i tvrdi da će EU nastaviti da daje podršku, i to kroz nabavku vakcina.

Dokument donosi i novine, i to pokretanje nove agende koje se tiče obrazovanja i pružanje podrške mladima.

"Danas je pokrenuta namenska agenda za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu “Agenda inovacija za Zapadni Balkan”. Promovisaće naučnu izuzetnost, kao i reformu obrazovnih sistema u regionu, stvariti dalje mogućnosti za mlade i sprečiti odliv mozgova. Veselimo se brzoj primeni ovog Akcijskog plana" , piše u tački 18.

U poslednje tri tačke EU iskazuje spremnost da oživi politički dijalog u regionu, najavljuje da će sledeći Samit biti održan 2022. godine, i poziva partnere iz Zapadnog Balkana da se usaglase sa tačkama.

"EU i Zapadni EU i Zapadni Balkan moraju da sarađuju ​​kako bi se suočili sa zadacima definisanja generacije. Pozdravljamo inicijative Zapadnog Balkana da doprinesu razmišljanjima o budućnosti našeg kontinenta. Ostajemo predani tome da saslušamo sve Evropljane o pitanjima koja su svima nama važna – zaštita građana i sloboda, razvoj snažne privredne baze, napredovanje u zelenoj i digitalnoj tranziciji, vladavini prava, poštena i socijalna Europa, jačanje otpornosti Evrope, kao i vodeću globalnu ulogu Evrope", navedeno je u tački 28.

Ostaje da se vidi i da li će neke od ovih talaka biti izmenjene, mada se do sada nije desilo da se izmene tačke oko kojih su se prethodno svih 27 zemalja članica usaglasile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: