Karići otpušteni iz "Mobtela"

Bojan, Ivan i Zoran Karić dobili su otkaze u „Mobtelu”, jer se već duže vreme nisu pojavljivali na poslu. Zbog neopravdanih izostanaka s radnih mesta prvi domaći operater mobilne telefonije se zahvalio na saradnji i gotovo celokupnom bivšem menadžmentu koji se jednostavno izgubio pošto je država krajem prošle godine preuzela rukovođenje mrežom 063.

Izvor: Marko Lakiæ

Sreda, 29.03.2006.

09:45

Default images

Bojan, Ivan i Zoran Karić dobili su otkaze u „Mobtelu”, jer se već duže vreme nisu pojavljivali na poslu. Zbog neopravdanih izostanaka s radnih mesta prvi domaći operater mobilne telefonije se zahvalio na saradnji i gotovo celokupnom bivšem menadžmentu koji se jednostavno izgubio pošto je država krajem prošle godine preuzela rukovođenje mrežom 063.

Bez posla su tako, na primer, ostali bivši generalni direktor Patrik Harpur, Vidomir Parežanin koji se pojavljuje i kao predsednik Astra grupe i, između ostalih, Muhamed Muljhadža, sada već bivši specijalni savetnik koji je mesečno od „Mobtela” primao pet hiljada dolara.

– Radni odnos je raskinut samo sa onima čije odsustvo nije bilo opravdano. Ostali radnici koji su marljivo i valjano obavljali svoje dužnosti biće prevedeni u novo preduzeće sa infrastrukturom mreže 063, tako da oni apsolutno nemaju zbog čega da strepe. Ako novi poslodavac posle privatizacije i zaključi da je neko od njih tehnološki višak, i tada će moći da računaju na socijalni program i sva prateća prava – kaže Željko Ivanji, direktor za strategiju, razvoj i marketing JP PTT saobraćaja „Srbija”.

Inače, u Poštu je juče stigao spisak sa 118 imena članova uže i šire porodice Karić i i njihovih prijatelja zaposlenih u „Mobtelu” i povezanim preduzećima. Osim poznatih imena kao što su Bogoljub, Dragomir, Zoran i Sreten, tu su i mnogobrojne kćerke i sinovi, ali i sinovi sestrića, unuci brata od strica i žene brata od tetke. Dotična Džamila Đurić tako se pojavljuje kao sestra Hafe Karić, Radoslava Hadži-Ristić kao žena brata od tetke braći i sestri Karić, a Aleksandar Zeremski kao kum Bogoljuba Karića.

Tu je i Milutin Karić, unuk brata od strica Janićija Karića, zatim Danijela Cvejić, dalja rođaka Milanke Karić, i, na primer, Valentina Mihajlović, sestra Slavice Karić. Izvesna Ljiljana Gašić ima najdužu „titulu”, jer ona je sestra žene unuka brata od strica Janićija Karića.

Ako je suditi prema obrazovnom profilu imena sa spiska, „Mobtel” i povezana preduzeća uglavnom su imala potrebu za kadrovima srednje školske spreme. Tu su elektotehnička, trgovačka, mašinska, ekonomska, pravno-birotehnička, mada je bilo mesta i za jednog bravara i KV PTT radnika. Bogoljub, Dragomir, Zoran i njihova sestra Olivera Nedeljković imaju završen fakultet, dok je Sreten Karić ostao na srednjoj školi.

Prema poslednjim vestima, čini se da je porodica Karić započela konsolidaciju svoje preostale imovine i stezanje kese u preduzećima koja su gubitkom „Mobtela” ostala bez posla. Primer za to je „Astra Simit” koja namerava da otpusti deo svojih radnika. Oni su krajem januara prvobitno poslati na kolektivni godišnji odmor, međutim, Upravni odbor je prošle nedelje doneo odluku kojom je 70 radnika proglašeno za tehnološki višak. Njima su i primanja redukovana za 50 odsto, jer će na osnovu novih, umanjenih zarada biti obračunata otpremnina.

Najava otpuštanja je primljena sa negodovanjem. Međutim, radnici „Astra Simita” ne mogu ništa konkretno da učine protiv takve mogućnosti. Znaju da je preduzeće prelaskom „Mobtela” u državne ruke ostalo bez osnovne delatnosti, a to je bila distribucija dopuna, vaučera. U stvari, postoji jedna mogućnost, a to je da ponište članstvo u Pokretu snaga Srbije, kojem su zbog rizika da bi mogli, kao neke njihove kolege da izgube posao, morali kolektivno da pristupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: