U Crnoj Gori uhapšen ruski milijarder, nekadašnji Putinov saradnik

U Tivtu uhapšen ruski državljanin Igor Čujan, za kojim je raspisana poternica moskovskog Interpola, navode VIjesti.

Izvor: Vijesti

Petak, 01.10.2021.

11:27

U Crnoj Gori uhapšen ruski milijarder, nekadašnji Putinov saradnik
EPA-EFE Sascha Steinbach/Ilustracija

"Slobode je lišen I.C. (55) državljanin Ruske Federacije koji se potražuje od strane NCB Interpol-a Moskva radi vođenja krivičnog postupka u Ruskoj Federaciji zbog krivičnog dela davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji", navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Čujan se sumnjiči da je od 2012. do 2018. godine, kao akcionar i vlasnik jedne banke, kroz izvršenje pomenutih krivičnih dela ostvario nezakonitu dobit u visini od 340 miliona rubalja.

Njemu je od strane sudije za istragu Višeg suda u Podgorici određen ekstradicioni pritvor.

Čujana je u januaru 2009. godine Vladimir Putin imenovao za šefa Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola, a devet godina kasnije protiv njega je pokrenuta istraga.

Tamošnji mediji ranije su objavili da je zahtev advokata Nikolaja Egorova podnet Putinu 2018. godine postao osnova za istragu protiv Čujana. Ta istraga pokrenuta je 27. aprila 2018. godine, a optužnica protiv Čujana podignuta je 2. avgusta, nakon čega je za njim raspisana federalna, a 12. decembra i međunarodna poternica.

Prema dokazima, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, bez pristanka Upravnog odbora OFK-banke, izdato je 115 neosiguranih kredita, ukupnog iznosa oko 14,2 milijarde rubalja, kompanijama pod kontrolom jednog od najvećih distributera alkoholnih proizvoda u to vreme - Status group LLC. Istragom je utvrđeno da su te kompanije fiktivne.

Službenici Istražnog odbora Rusije su tokom istrage došli do zaključka da je Čujan koristio i OFK banku i kompaniju Status group, kao i da je osmislio šemu prevara.

U septembru 2019. godine privremeno mu je oduzeta imovina - šest nekretnina ukupne vrednosti oko 260 miliona rubalja, uključujući seosku kuću u moskovskoj oblasti i stan od 270 kvadrata u centru glavnog grada. Prema istražiocima, Čujan je tom prevarom naneo više milijardi rubalja štete toj banci i manjinskom deoničaru te institucije, advokatu Egorovu. Otuđena imovina formalno ne pripada bivšem šefu Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: