Lajčak objavio dokument: "Pao dogovor Beograda i Prištine"; Ambasador SAD: "Odlične vesti" FOTO

"Imamo dogovor", napisao je upravo Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2021.

12:33

Lajčak objavio dokument:
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana", rekao je Lajčak.

Prema postignutom sporazumu koji je Lajčak objavio, specijalne policijske jedinice raspoređenje na Jarinju i Brnjaku će biti povučene do 2. oktobra u 8 sati i završiće svoje povlačenje simultano do 16 h tog dana.

Kfor će obezbeđivati Jarinje i Brnjak dve nedelje kasnije, kako bi osigurao bezbednost i slobodu kretanja.

Dogovoreno je i da od 4. oktobra od 8 časova ujutru počne da se primenjuje režim nalepnica za registrske tablice, kako privremena mera dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Kao treća tačka dogovora, previđa se formiranje radne grupe, koju će činiti predstavnici EU, koji će i predsedavati, Beograda i Prištine, a koja će raditi na trajnom rešenju za registrske tablice, a po EU standardima i praksama.

Prvi sastanak grupe zakazan je za 21. oktobar u Briselu, a prvi rezultati će biti predstavljeni za šest meseci na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na viskom političkom nivou.

Podsetimo, tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Oficirskog doma u Nišu.

U Briselu su sinoć održani pregovori dve delegacije, ali bezuspešno.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković sinoć nešto pre 21.00 čas završio je bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom.

Petković nije davao izjave za medije, a iz delegacije Beograda na ovim pregovorima nisu mogli da potvrde hoće li se razgovori u Briselu nastaviti i danas. Prethodno su iz delegacije Beograda za Tanjug potvrdili da nikakav dogovor sa prištinskom stranom nije postignut.

To su potvrdili i portparol EU Peter Stano, kao i Ambasada SAD u Prištini, koji su poručili da se pregovori nastavljaju radi dolaska do rešenja za trenutnu krizu na severu Kosova i Metohije.

Oglasio se Godfri

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri pozdravio je danas postizanje dogovora u Briselu o smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Odlične vesti! Sve je moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog", naveo je Godfri na Tviteru.

Godfri je, uz to, postavio objavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je prethodno saopštio da je postignut dogovor o smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: