Protest opozicije u Republici Srpskoj

Predstavnici opozicionih partija u Republici Srpskoj odlučili su da 2. oktobra u Banjaluci organizuju protest protiv aktuelne vlasti u tom entitetu BiH.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.09.2021.

13:41

Protest opozicije u Republici Srpskoj
Ilustracija: Depositphotos/ dk_photos

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je povod za proteste najavljeno gašenje signala pojedinih elektronskih medija u RS, dodavši da će zahtevi upućeni vlastima biti naknadno saopšteni.

Na pitanje kako je prvobitni razlog za protest – blokada gradonačelnika Banjaluke od skupštinske većine, evoluirao u protest protiv gašenja signala BN TV, Šarović je rekao je tema medijski mrak najvažnija.

"Ne znači da će ovo da bude jedini protest, biće ih još ako zahtevi ne budu ispunjeni", rekao je on. Govoreći o najavi posebne sednice parlamenta Republike Srpske povodom odluke Ustavnog suda BiH da šume na teritoriji tog entiteta nisu u vlasništvu RS i najave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da Republici Srpskoj treba vratiti sve nadležnosti prenete na nivo BiH, Šarović je rekao da su u parlamentu ravnopravni i da će opozicija imati svoje zaključke.

Kada je reč o najavi održavanja sednice Saveta ministara BiH, Šarović je izjavio da privremeno finansiranje institucija BiH jeste važno pitanje, ali da treba proceniti da li je u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao da će protesti biti održani tačno godinu dana pre opštih izbora u BiH, navodeći da će opozicija na tim izborima pobediti u trci za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH. Potpredsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Radislav Jovičić pozvao je institucije BiH da poštuju zaključak parlamenta BiH da se svim medijima omogući emitovanje zemaljskog signala posle gašenja analognog signala.

"Mi izlazimo sa parolom 'Stop medijskom mraku'", kazao je Jovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: