Rama iz Prištine napao Srbiju: "Poraženi ste na bojnom polju" VIDEO/FOTO

Premijer Albanije Edi Rama napao je Srbiju nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

11:35

Rama iz Prištine napao Srbiju:
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je optužio Srbiju da "pravi teatralne manevre na severu Kosova", prenosi Gazeta ekspres.

"Nema sumnje da je na prvom mestu i pre svega Srbija ta koja mora da prizna ovu nepovratnu realnost, i zaista je žalosno što smo, umesto konkretnog napretka dijaloga ka uzajamnom priznanju i konačnom oslobađanju od prošlosti, danas svedoci teatralnih vojnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo", rekao je Rama.

Prema njegovim rečima: "Ti manevri zapravo ne štite građane Srbe na severu Kosova, kako tvrdi zvanično beogradsko rukovodstvo, čak i neki duhovi generala poražene vojske na bojnom polju, pre više od 20 godina, koji su izgleda izašli iz groba uz tvrdnje da se štiti integritet i bezbednost građana Srbije na Kosovu“.

Postupke Srba na severu nazvao je teatralnim manevrima, dok je pomenuo i da je Vlada tzv. Kosova platila struju za Srbe na severu.

"U stvari, srpski građani na Kosovu žive bez ikakvog ugrožavanja, čak se priča i da im je vlada ove zemlje platila račune za struju, što niko nigde ne radi, ne samo na Balkanu, već i u svetu", rekao je Rama.

Rama je istakao da nije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom situacije na severu Kosova i Metohije, dodajući da je na strani Prištine, prenosi Koha.

Kada je u pitanju "Otvoreni Balkan", Rama je rekao da je bilo mnogo poruka zbog situacije i da je upitan "da li ste i sada uvereni da sa Srbijom neće biti otvorenog Balkana", ali je rekao da je sada još više uveren i još više smatra da to treba učiniti.

Rama je rekao da je Kosovo potpuno u pravu po pitanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom, ali i da je dijalog jedino rešenje za ovo pitanje.
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Podsetimo, na severu Kosova i danas traju barikade.

Već osmi dan ne prestaje napetost na prelazima Jarinje i Brnjak, gde su nezadovoljni građani napravili kolone mašinama kako bi obustavili odluku Prištine da sa vozila sa srpskim tablicama skidaju registracije i stavljaju kosovske tablice.

Na prelazima su prisutne najopremljenije jedinice kosovskih bezbednosnih snaga – ROSU, dok su sa srpske strane u pripravnsoti četiri oklopna vozila Vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: