Balkanska izreka: "Sa silom nema lepote"

Vicepremijer S. Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov izjavio je da ne može doći do napretka u razgovorima sa Bugarskom dok Sofija krši dogovor.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

14:05

Balkanska izreka:
Ilustracija: Deposit photos/Alexandra_Strekoza

"Veliki problem za napredak i u razgovorima o istoriji i u razgovorima o drugim temama oko kojih imamo razlike je atmosfera ucene. I makedonski narod, i bugarski narod i mnogi balkasnki narodi imaju jednu izreku koja kaže: 'Sa silom nema lepote'.

O pravoj bliskosti i o pravom napretku ne može biti reči ako opstane ova atmosfera ucene", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanja.

Kako je istakao vicepremijer Severne Makedonije, da bi se postigla bliskost i prijateljstvo dve susedne zemlje mora da postoji medjusobno poštovanje i mora da postoji veće razumevanje osetljivosti drugog.

"Ne može da se napravi bliskost i prijateljstvo bez takvog elementarnog poštovanja. I nikako ne može da se stvori bliskost i prijateljstvo kada se ucenjuje", rekao je on.

Dimitrov je istakao da su se "odnosi Skoplja i Sofije izmestili, jer je Bugarska prekršila član 2 Dogovora o prijateljstvu, koji govori da će Sofija da pomaže Skoplju na evropskom putu, a da neće da odmaže, ili najmanje da blokira".

Odgovornost politike je da napravi atmosferu, a odogovnost eksperata i akademske zajednice je da adresira istorijska pitanja, ali je, kako je istakao, trenutno ta atmosfera narušena zbog dva veta Sofije i kršavanja člana 2 Dogovora.

"Doživeli smo dva veta, doživeli smo i problematizovanje nečeg što je mnogo unutrašnje, našeg ; makedonskog jezika, na evropskom nivou. Ovi koraci koje su napravili pravi iskren djalog mnogo teškim.

To je glavni problem u ovom trenutku", rekao je Dimitrov.

Vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja je ;stakao da će Skoplje nastojati da reši taj problem sa Sofijom.

"Što pre se vratimo u pozitivnu atmosferu i obezbedimo da razgovaramo o razlikama, toliko veći napredak ćemo napraviti", rekao je vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ;ambasadorkama SAD i Estonije o unparedjenju digitalizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: