Bivši nacista umro u Kanadi pre izručenja

Bivši nacista Helmut Oberlander umro je Kanadi pre zaključenja saslušanja o njegovoj deportaciji, javili su kanadski mediji.

Izvor: Blic

Četvrtak, 23.09.2021.

22:07

Default images

Oberlander je umro u svom domu u 97 godini okružen svojim najbližima, navodi se u saopštenju porodice koje je dostavljeno kanadskoj nacionalnoj novinskoj agenciji CP.

Ovaj bivši prevodilac za odred smrti "Zonderkomando SS-10A" tokom Drugog svetskog rata vodio je pravni proces protiv Vlade Kanade od 1995. godine, kada su vlasti počele sa pokušajima da mu oduzmu državljanstvo.

Oberlander je ukrajinskog porekla, a državljanstvo mu je oduzeto četvrti i završni put 2017. godine jer nije prijavio svoje veze sa odredima smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: