Javno uništavanje piratskih diskova

Srbija je prvi put javno uništila zaplenjene piratske diskove. Tužilac: učinjen "veliki napor u borbi protiv piraterije".

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2006.

14:52

Default images

U pogonima za reciklažu u beogradskoj fabrici "Minel-Elip", u prisustvu zvaničnika ministarstava kulture i trgovine, kao i brojnih novinara, piratski nosači zvuka, slike i programskih zapisa pretvoreni su u prah - materijal koji će kasnije biti recikliran.

Današnje uništavanje samo je vizuelni dokaz da je zemlja odlučna da se bori sa piraterijom, obezbedi poštovanje intelektualne svojine i zaštitu autorskih prava.To je uslov i naš zaprijem u Svetsku trgovinsku organizacijiu kao i EU. Ministar trgovine Bojan Dimitrijević saopštio je da je danas uništeno "347.456 komada piratske robe" teške 10.442 kilograma i najavio "intenziviranje rada tržišne inspekcije" i uopšte borbe protiv piraterije.

Ministar kulture Dragan Kojadinović ocenio je da je javno uništavanje piratske robe "istorijski trenutak", premda je ukazao da su uništeni diskovi "samo kap u moru", kada se sagleda ukupno piratsko tržište u Srbiji. Poručujući da će sada sve nadležne službe danonoćno raditi boreći se protiv piraterije, članovi vlade priznaju da su i sami kupovali nelegalne diskove. "Pa, naravno, jesmo, ali ovde govorimo o jednom vrzinom kolu u kome smo svi upestvovali, želeći da prođemo jeftinije, i uvek dolazili do saznanja, bez obzira na robu, da smo kupili nešto lošeg kvaliteta, nešto što ugrožava i našu bezbednost. A to što smo prošli jeftnije, mnoge od nas je koštalo skuplje", kaže Kojadinović.

Na filmskom piratskom tržištu pred dodelu Oskara najtraženiji filmovi bili su Minhen, Fatalna nesreća, Planina Broukbek. Očekuje se da će uskoro najtraženiji film biti Da Vinčijev Kod koji bi se na domaćem tržištu mogao naći vrlo brzo posle svetske premijere, osim ako se dodatno ne zahukta danas započeta akcija Vlade u borbi protiv piraterije. Zamenik ministra trgovine Vlajko Senić upozorava na opasnost da se u aprilu zemlja nađe na crnoj watch listi SAD zbog slabe zaštite autorskih prava. "Kada ste na crnoj listi, onda se teoretski procenjuje šteta koja je naneta time što nije zaštićena intelektualna svojina, pa bi država, tj. SAD mogle nekim kontramerama bilo kakav naš izvoz da opterete i na taj način nadoknade izgubljenu štetu. Kada govorimo o izgubljenim profitima, štete se po ovom pitanju mere desetinama miliona dolara", kaže on.

Direktor izdavačke kuće Dalas records Petar Janjatović skeptičan je u uspeh akcije u borbi protiv piraterije jer jer su se sve prethodne svele na tresla se gora rodio se miš. Za uspeh je potrebna volja da se striktno poštuju postojeći antipiratski zakoni ali i da se promeniti svest ljudi, što je prema Janjatovićevim rečima najteže. „U zemlji u kojoj je posebna plata 170 evra, zaista je teško pričati ljudima da ne kupuju pirate nego originale koji koštaju 1300 dinara. Autorska prava su zaista ozbiljna stvar, kada se kupi sdisk od 100 dinara, direktno se krade neko ko je autor, i zaista je bitno shvatiti da je to ista vrsta krađe kao da ste ušli u samoposlugu i smotali veknu hleba ili slično. Krajnje nekorektno je nečiji intelektualni rad pokupiti i rasparčavati kako kome padne na pamet, a da ne govorim o tome da su ti piratski diskovi krpa, to je često tehnički neispravno, izgleda samo po sebi musvo, i zaosta je greh tako se prema nečijem intelektualnom radu ponašati“, objašnjava Janjatović.

Veliki napori protiv piraterije

Kako saèuvati intelektualnu svojinu? (Fonet)
Tužilac Branko Stamenković izjavio je da je u Srbiji učinjen "veliki napor u borbi protiv piraterije".

On je kazao da je razočaran predlogom da se SCG uvrsti na američku listu za nadzor zbog navodno vrlo slabe zaštite autorskih prava. Takvu preporuku je Američkoj privrednoj komori nedavno uputila Medjunarodna alijansa za intelektualnu svojinu, najveća strukovna organizacija u SAD i svetu za zaštitu autorskih prava u oblasti filma, muzike i softvera.

Stamenković, stručnjak za visokotehnološki kriminal i zamenik tužioca u Drugom opštinskom tužilaštvu u Beogradu, rekao je da eventualno stavljanje na američku "listu za nadzor" nije automatski i uvodjenje trgovinskih sankcija SAD, ali da znači da takva opasnost postoji.

On je podsetio da je prošle godine donet Zakon o posebnoj organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, i to zato da bi postojali posebni, specijalizovani organi "za borbu protiv korena piraterije". "Pomak je učinjen, ali konačni udarac nije zadat, jer nedostaju organi kao vrh koplja", ocenio je Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: