Nekad najzatvorenija država Evrope dobila potpuno drugačiju vladu VIDEO

Albanski parlament u petak je glasao za prvu vladu u kojoj dominiraju žene od uvođenja višestranačja.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 17.09.2021.

18:16

Nekad najzatvorenija država Evrope dobila potpuno drugačiju vladu VIDEO
Foto:EPA-EFE Pawel Supernak

Albanski parlament izglasao je u petak prvu vladu u kojoj dominiraju žene otkako je u zemlji uveden višepartijski sistem pre 30 godina.

Nakon zasedanja parlamentarne skupštine koja je trajalo više od 20 sati, Edi Rama je treći put zaredom izabran za premijera nakon ubedljive pobede na aprilskim izborima.

Od 17 članova vlade, 12 su žene.

"Borba protiv rodne diskriminacije i nasilja u porodici ostaje vrlo otvorena i daleko od pobede", rekao je Rama poslanicima koji su glasali za njegovu vladu sa 77 glasova od 140.

"U našem društvu još uvek deluju sile diskriminacije i negativna energija koja nanosi štetu ženama i devojčicama", rekao je Rama.

Olta Ksaka će i dalje biti ministarka spoljnih poslova, a nova Delina Ibrahimaj, bivša šefica poreske uprave, biće na čelu ministarstava finansija i ekonomije.

Ministarka kulture Elva Margariti i ministar obrazovanja Evis Kuši zadržali su svoje pozicije.

Novi ministar poljoprivrede biće Frida Krifca. Nova šefica parlamenta je Lindita Nikola. Ministarka omladine i dece biće Bora Muzhaki, a ministarka za odnose sa parlamentom Elisa Spiropali. Rama je rekao da će borba protiv kriminala i korupcije biti prioritet trećeg mandata.

Nova vlada predviđa privredni rast od oko 4 odsto godišnje, nakon pada od 3,3 odsto u 2020, kao rezultat pandemije.

Nekada najzatvorenija socijalistička država članica je NATO -a i ima za cilj da se jednog dana pridruži Evropskoj uniji, ali nedostatak reformi i neodlučnost nekih članica EU za proširenje usporili su proces pridruživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: