Rat protiv droge ili sistematski napad na civile?

MeđunarodnIi krivični sud odobrio je zahtev za otvaranje zvanične istrage o mogućim zločinima protiv čovečnosti koje je počinila filipinska vlada.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.09.2021.

17:18

Rat protiv droge ili sistematski napad na civile?
Foto:EPA-EFE/REMKO DE WAAL

U saopštenju, sud je naveo da je na osnovu materijala koji su mu dostavljeni procenio da se kampanja takozvanog "rata protiv droge" filipinske vlade ne može smatrati legitimnom operacijom sprovođenja zakona, već da je predstavljala sistematski napad na civile.

Tokom svog letošnjeg obraćanja filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je da je borba protiv droge u toj zemlji daleko od završetka, više od pet godina nakon što je započeo brutalni rat protiv trgovine narkoticima u kome je ubijeno hiljade ljudi i pokrenute optužbe za mogući zločin protiv čovečnosti.

U junu je tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio odobrenje suda da pokrene formalnu istragu u vezi sa mogućim zločinima protiv čovečnosti i masovnim ubistvima pocinjenim tokom Duterteove kampanje protiv droge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: