Kristijan Šmit: Ja sam impresioniran koliko "čitača misli" ima u regionu

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit rekao u prvom tv intervjuu nakon preuzimanja funkcije da je za rešenje problema potrebno da svi budu za istim stolom.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

08:31

Kristijan Šmit: Ja sam impresioniran koliko
EPA-EFE Fehim Demir

On smatra da se samo tako može rešiti i blokada rada državnih institucija, koja, kako je rekao, nikome ne donosi dobro.

Ko želi nešto da pokrene, mora da razgovara da bi nešto potaknuo. Ne smijemo dopustiti da BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji doživi neuspjeh ili da zastajkuje na tom putu. Na ovaj put pozivam izabrane predstavnike države BiH”, rekao je Šmit za RTBH, prenosi Klix.ba.

Govoreći o nedavnom susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da ga je Vučić pozvao kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH na zvaničan razgovor.

Za budućnost BiH potrebno je razgovarati sa glavnim gradovima u regionu i to je ono što ja radim. Važno je razgovarati i o pripremama za samit zapadnoevropskih zemalja koji će biti održan u oktobru, kao i o poboljšanju privredne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i to su bile teme o kojima smo razgovarali”, objasnio je Šmit.

Visoki predstavnik je odbacio kritike da se u svojim pogledima na izmene Izbornog zakona svrstao na stranu Hrvatske demokratske zajednice. Poručio je da odgovornost za rešenje pitanja izmena Izbornog zakona nose domaći političari.

"Ja sam impresioniran koliko 'čitača misli' ima u regionu jer te misli o kojima se izveštava i koje su navodno skrivene u mojoj glavi, uopšte nisu tu. Puno je bolje raditi na rešenju, na izmenama Izbornog zakona koje, izmedju ostalog, moraju uključivati borbu protiv izbornih prevara", rekao je Šmit.

On je istakao i da će raditi na tome da se poboljša situacija stanovnika u BiH, a ne političara. Najvažnije je, kaže, da se poboljša kvalitet života i dodaje da se puno političke energije troši na neke druge stvari.

Govoreći o mogućnosti zatvaranja OHR-a u perspektivi, Šmit je kazao da ne postoji vremenski plan za to.

Prema njegovim rečima, postoji samo zadatak da se dodje do toga da situacija dozvoli da se OHR, ali i zadatak koji on obavlja zaključi i da se traže novi oblici saradnje.

"Želim da u političkom smislu upozorim da to ne znači da će medjunarodna zajednica nakon toga prestati da se zanima za BiH jer su ljudi ovde previše propatili. Zadatak ostaje, funkcionalnosti ostaju, samo možda na neki drugi način”, rekao je Ssmit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: