"Ovde nam neće ponoviti Cetinje"

Zvanično još nije potvrđeno, ali je izvesno da će na ustoličenje episkopa Metodija doći i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

07:48

Tanjug/Zoran Žestiæ

Pripreme za ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, koje će biti održano 26. septembra, počele su odavno, priča za Sputnjik posle nedeljne liturgije iguman manastira Đurđevi Stupovi, arhimandrit Danilo Trpčevski.

Iako je ustoličenje vladike Metodija centralni događaj ovog meseca, otac Danilo nam kaže da se manastirski kompleks svakodnevno sređuje, čemu svedoče buldožeri i razne mašine koje smo i zatekli u porti.

Događaj zakazan za 26. septembar.

Zvanično još nije potvrđeno, ali je izvesno da će na ustoličenje episkopa Metodija doći i patrijark SPC Porfirije. To će biti njegova druga poseta Crnoj Gori za nešto manje od mesec dana i prva nakon ustoličenja mitropolita Joanikija i nereda na Cetinju. Otac Danilo je uveren da će slika iz Berana biti potpuno suprotna.

"Ovde su patrijarsi uvek nailazili na veliku radost i oduševljenje, masovno su i svečano dočekivani. To predstavlja punoću crkve, jer se tu vidi jedinstvo i ljubav između naroda i patrijarha i naših vladika, a posebno je svečano sada, jer se ustoličava novi episkop Metodije“, rekao je on.

Na pitanje da li očekuje da se ponovi cetinjski scenario u Beranama, o čemu neki spekulišu po medijima, sagovornik Sputnjika kaže da su danas sve oči uprte u probleme, te ispada da ljudi više vole incidente i haos nego mir i poredak.

Uveren je da se cetinjski scenario u beranam neće dogoditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: