Šta je Vjosa tražila u Nemačkoj

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila u Berlinu tokom sastanka s nemačkim predsednikom podršku te zemlje za nova priznanja tzv. Kosova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.09.2021.

07:40

Šta je Vjosa tražila u Nemačkoj
EPA-EFE Georgi Licovski

Kako navodi prištinska Gazeta ekspres, Osmani je tražila podršku i za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Ona je dodala da Priština očekuje podršku Nemačke i kada je u pitanju liberalizacija viznog režima i tvrdi da je ispunila sve kriterijume.

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Osmani je ponovila da bi njegov krajnji rezultat trebalo da bude "međusobno priznanje i očuvanje postojećeg ustavnog poretka i sadašnjih granica Kosova".

Ocenila je i da je Berlinski proces snažan podsticaj za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Osmani tvrdi i da Priština ima za cilj da unapredi regionalnu saradnju u skladu sa akcionim planom iz Sofije iz 2020. godine za stvaranje zajedničkog tržišta četiri osnovne slobode - slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

Poručila je i da podršku Prištine neće imati bilo koja druga ideja, koja bi bila paralelna sa proširenjem EU i Berlinskim Procesom i "podrivala princim jednakog učešća država Zapadnog Balkana".

Osmani je otputovala u dvodnevnu posetu Nemačkoj na poziv nemačkog predsednika, saopšteno je ranije iz njenog kabineta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: