"Zlatno doba" Nemačke je prošlost

Evropsko veće za spoljne odnose objavilo je rezultate ankete u kojoj su učestvovali stanovnici država EU.

Izvor: klix.ba

Utorak, 14.09.2021.

16:43

Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Glavno pitanje odnosilo se na budućnost Nemačke posle ere Angele Merkel.

Kako je saopšteno iz ECFR-a, uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj 26. septembra, 34 posto ispitanih Evropljana u 12 zemalja smatra kako je najbolji period već iza Nemačke i da se "zlatno doba" teško može ponoviti u bližoj budućnosti.

S druge strane, 21 posto ispitanika smatra kako doba Angele Merkel predstavlja vrhunac nemačkog prosperiteta i da Nemačka sada živi svoje zlatno doba. Samo 10 posto od anketiranih Evropljana smatra kako Nemačku čeka bolja budućnost nakon dolaska novog nemačkog kancelara ili kancelarke.

Ono što je zanimljivo jeste da bi većina Evropljana koja veruje da je "zlatno doba" Nemačke prošlost isto tako izabrali Angelu Merkel za "predsednicu Evrope" u odnosu na Emanuela Makrona.

"To sugeriše da je Angela Merkel ne samo u Nemačkoj, već i šire, kao politička ličnost i dalje prilično popularna u celoj Evropskoj uniji. Bez Merkel, temelji vodeće uloge emačke u EU biće znatno slabiji, osim ako nova vlada ne uspostavi strategiju koja će biti bolja od 'merkelizma'", navodi se u izveštaju.

Kada je reč o rezultatima ankete, 52 posto anketiranih Nemaca smatra kako njihova zemlja gubi moć. S druge strane, većina ispitanika iz Bugarske i Mađarske smatra kako najbolja vremena za Nemačku tek dolaze.

"U područjima odbrane i sigurnosti, samo 20 posto Evropljana veruje u Nemačku kao vodeću zemlju. U isto vreme, Nemci se ne plaše da će ponovo pasti u period nacionalizma. Samo 19 posto anketiranih Nemaca veruje da postoje šanse za razvoj nacionalizma. S druge strane, ispitanici u preostalih 11 država smatraju kako su šanse za takvo nešto 27 posto", navodi se u izveštaju.

Šef kancelarije ECFR-a u Varšavi i ujedno jedan od autora istraživanja Piotr Buras izjavio je kako su rezultati očekivani s obzirom na to da je Angela Merkel na neki način bila sinonim stabilne Evrope.

"Angela Merkel je uspostavila snažnu i stabilnu Nemačku pozicioniravši je na vrh Evrope više od jedne decenije. Ključni izazov za onoga ko pobedi na izborima biće kako uveriti Nemce da je potreban ozbiljan pomak u načinu razvijanja odnosa između Evropske unije i Nemačke", naveo je Buras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: