SAD nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji

SAD nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji i nadaju se da će ona pozitivno odgovoriti na ponude za razgovore o nuklearnom naoružanju.

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2021.

14:54

SAD nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji
Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER

Sastanak visokih zvaničnika SAD-a, Japana i Južne Koreje o načinima da se okonča sukob sa Severnom Korejom, dogodio se dan nakon što je Severna Koreja testirala nove rakete velikog dometa.

"Sjedinjenje Američke Države nemaju neprijateljske namere prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DLRK)", rekao je američki izaslanik za Severnu Koreju, Sung Kim na pregovorima u Tokiju.

"Nadamo se da će DLRK pozitivno odgovoriti na naše višestruke ponude za susret bez preduslova", navodi se u saopštenju.

Severna Koreja je izvela šest nuklearnih proba i razvila interkontinentalne balističke rakete koje su sposobne da dosegnu SAD, i time izazvala strah od vojne konfrontacije.

Bivši američki predsednik Donald Tramp se tri puta sastao sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom, ali nije postignut napredak u zahtevu SAD da Severna Koreja odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa u zamenu za ublažavanje sankcija.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da će nastojati diplomatkim putem da postigne cilj potpune denuklearizacije Severne Koreje, ali da neće tražiti "veliku pogodbu" sa Pjongjangom. ,

Severna Koreja je rekla da ne vidi nikakve znakove u promeni politike SAD-a od kako je Bajden na vlasti, navodeći pitanja poput sankcija, kao i zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe, za koju tvrdi da su pripreme za rat protiv nje.

Američki izaslanik Sung Kim se nije osvrnuo na testiranje rakete u svojim javnim primedbama, a kasnije je rekao da su on i njegov japanski kolega Takehiro Funakoši i juznokorejski kolega Noh Kiu-duk imali "sjajnu diskusiju".

"Sve tri zemlje su se složile da treba da nastavimo diplomatski put, ali glavni cilj je potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva", rekao je Kim Sung.

Ministarstvo spoljnih polslova Južne Koreje je u saopštenju navelo da su se tri izaslanika složila da su "dijalog i diplomatija hitni kako bi se postigla potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva".

Južna Koreja i SAD su takođe razgovarale o načinima angažovanja Severne Koreje, uključujući mogućnost zajedničkog humanitarnog projekta, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo bez daljih detalja.

Iako su Japan i Južna Koreja bliski vojni i ekonomski saveznici SAD-a, veze između azijskih suseda često su bile zategnute oko pitanja uključujući sporove o suverenitetu i nasleđa japanske okupacije Korejskog poluostrava od 1910. do 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: