"Groblje imperija i njihovih ratnih mašina"; Kinezi ismejavaju američku opremu VIDEO

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova podelio je snimke talibanskih vojnika koji su koristili zarobljene avione kao ljuljašku.

Izvor: B92

Petak, 10.09.2021.

22:07

Ilustracija: Shutterstock/Zbitnev

Na taj način ismejao je SAD i haotičan kolaps avganistanskog režima koji je podržavao Vašington, a koji je ostavio iza sebe.

Džao Liđian objavio je u četvrtak video zapis na svom Tviter nalogu tvrdeći da je Avganistan "groblje imperija i njihovih ratnih mašina". Kako je istakao diplomata Ministarstva spoljnih poslova, na snimku se vidi kako talibanske trupe vezuju konopac za krilo zarobljene letelice i koriste ga kao zamah. Islamistička grupa, koja sada kontroliše Avganistan, zarobila je veliki broj američke i zapadne vojne opreme tokom njihovog brzog napredovanja u letnjim mesecima. Iako je veliki deo uništen tokom haotičnog povlačenja, talibani su dobili milijarde dolara oružja NATO i avganistanske vojske, prenosi RT.

Džao, čija je karijera diplomate poboljšana njegovim kritikovanjem Vašingtona, često je komentarisao povlačenje SAD iz Avganistana, upoređujući ga sa neuspelom kampanjom u Vijetnamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: