Vučelić, Dačić ili Anđelković

Iako se još nisu slegli utisci sa sahrane Slobodana Miloševića, u vrhu SPS-a se zahuktava borba za mesto novog predsednika stranke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2006.

08:32

Default images

Zoran Anđelković i Milorad Vučelić najozbiljniji su kandidati za lidersku poziciju u Socijalističkoj partiji Srbije posle smrti Miloševića, saznaje Blic u vrhu te stranke. Miloševićevog naslednika socijalisti će birati na Vanrednom kongresu stranke, na jesen.

Očekuje se velika borba pošto se ni predsednik Glavnog odbora SPS-a Ivica Dačić neće lako odreći mesta prvog čoveka stranke. Blic prenosi Vučelićevu izjavu da će verovatno za nedelju dana biti održan Glavni odbor na kom će biti razmatrano pitanje poverenja Dačiću.

Analitičar Đorđe Vukadinović kaže za da bi pobeda struje koju predvodi Milorad Vučelić donela zaoštravanje kursa prema Vladi, koje bi se ogledalo u još većim zahtevima socijalista.

Press objavljuje kratak intervju sa Ivicom Dačićem u kom za Vučelića kaže: "Milošević se još nije ni ohladio, a on već kreće u kampanju. Toliko o njegovom poštovanju mrtvog predsednika. Ispada da se borimo za testament kao Topalovići. Ja to ne želim da radim". Na pitanje Pressa da prokomentariše izjavu Vučelića da će s radikalima krenuti u obaranje Vlade tek kad konsoliduje partiju, Dačić kaže: "Videli ste proteklih dana šta je Vučelić pričao o Miloševiću sve do 2004. Zar zaista mislite da iko ozbiljan u SPS-u veruje Vučeliću?"

Milorad Vučelić za današnji Kurir kaže da ne beži od preuzimanja kormila stranke jer će uskoro morati da bude razgovarano i o Miloševiću i o stranci i o rukovodstvu. "Milošević je za života predlagao da ja vodim stranku u njegovom odsustvu, ali, kao ni ostale, ni ta njegova odluka nije uvažavana. Nisu ga konsultovali kad su na predsedničkim izborima kandidovali Dačića, pa prošli katastrofalno", kaže on.

Dačić za Kurir kaže da nije tačno da je Milošević ignorisan. "On je iz Haga zvao koga je hteo, a mi mu se nismo mešali u izbor", kaže on. 

Večernje novosti se takođe bave borbom za vlast u SPS-u. Milorad Vučelić za ove novine komentariše Dačića i ljude oko njega. "Milošević je za svog života odbio nekoliko puta da ih primi, a i pismeno je tražio njihovu smenu. Svaku njegovu inicijativu oni su odbili, a poznato je da je imao komunikaciju isključivo sa mnom", kaže on.

DSS ne očekuje promene u podršci Vladi

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je da ne očekuje bilo kakvu promenu u podršci Vladi Srbije, niti promene u Skupštini Srbije.

Na pitanje da li smrt i sahrana Slobodana Miloševića mogu da ugroze saradnju s Hagom i priključivanje Evropskoj uniji, Mladenović je rekao da ne očekuje da bilo koji događaj zaustavi te procese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: