REAGOVANJA U RS NA ODLAZAK BILJANE PLAVSIC U HAG

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2001.

19:45

Default images
Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Mladen Ivanic rekao je da je odlazak bivseg predsjednika RS Biljane Plavsic u Hag "hrabar cin, kojim je napravljen snazan iskorak, te da Biljana Plavsic u tom smislu zasluzuje podrsku", javlja SRNA. On je istakao da je "doslo vrijeme da Haski tribunal konacno kaze postoje li optuznice i protiv kljucnih politickih licnosti koje su bili simboli rata i iz Federacije BiH". Ivanic je u izjavi novinarima u Banjaluci naglasio da je "obaveza drzavnih organa da pomognu Plavsicevoj, kao osobi koja je bila predsjednik RS, da pokusa da dokaze svoju nevinost, ukoliko je otisla u svojstvu osumnjicene". Prema Ivanicevim rijecima, odlazak Biljane Plavsic u Hag je "nastavak odnosa Tribunala prema politickim licnostima iz RS".

Ministar unutrasnjih poslova Republike Srpske Sredoje Novic izjavio je da je njegovo ministarstvo delimicno upoznato sa danasnjim odlaskom u Hag bivseg predsednika srpskog entiteta Biljane Plavsic, javlja FoNet. Novic je rekao novinarima da MUP nema ingerencija u pitanju osumnjicenih za ratne zlocine i da se pridrzavao Ustava Republike Srpske, koji ne dozvoljava izrucivanje drzavljana srpskog entiteta tribunalu, javlja Srna. Novic je dodao da je, prema njegovim saznanjima, Biljana Plavsic otisla u Hag samoinicijativno.

Javni tuzilac Republike Srpske Vojislav Dimitrijevic nije upoznat sa odlaskom bivseg predsjednika Srpske Biljane Plavsic u Hag, javlja SRNA. "Meni nije poznata optuznica, ali nacelno znam da postoji mogucnost da Tuzilastvo RS, uz saglasnost Tribunala, preuzme optuznicu i trazi pokretanje takvog postupka pred nacionalnim sudom", rekao je Dimitrijevic. On je rekao da bi odnosi izmedju RS i Tribunala trebali biti uredjeni, te da bi i BiH kao sto je to ucinila Hrvatska, trebala donijeti Zakon o saradnji sa Haskim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: