"Sud znao za Miloševićeve lekove"

Haški tribunal je bio obaveštavan da je Slobodan Milošević imao redovan pristup lekovima koji mu nisu prepisani i alkoholu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.03.2006.

14:09

Default images

Kako je agenciji AP izjavio jedan zvaničnik Haškog tribunala, lekovi i alkohol su bili prošvercovani u Miloševićevu zatvorsku ćeliju. Zbog toga je upravnik pritvorske jedinice obavestio Sud da ne može garantovati za Miloševićevo zdravlje, ali na to upozorenje nije dobio nikakav odgovor, rekao je izvor agencije AP, koji je zahtevao anonimnost zbog strogih pravila suda.

Zvaničnik Tribunala koji ima pristup poverljivoj zdravstvenoj dokumentaciji o Miloševicu, rekao je da su dva doktora zaključila da je Milošević namerno uzimao lekove koji su poništavali dejstvo preisanih lekova za ishranu srca.

U medicinskim izveštajima iz avgusta 2004. navodi se da Milošević nije poštovao naloge lekara i da je koristio lekove koji mu nisu prepisani, pokazuju traskripti Tribunala.

Iz snimaka suđenja može se videti da su sudije naložile da čuvari nadgledaju Miloševićevo uzimanje lekova, nakon što su medicinski izveštaji ukazali na nepravilnosti.

Del Ponte: Milošević odlučio da pogorša svoje zdravlje

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je Slobodan Milošević sam odlučio da pogorša svoje zdravstveno stanje i da je krišom uzimao lekove. "Treba sačekati rezultate toksikoloških analiza da bi videli šta je imao u krvi. Naravno, ako ovi elementi budu utvrđeni, moći će da se kaže da je on pogoršao svoje zdravstveno stanje da bi mogao da ide u Moskvu ili da je hteo da se ubije", rekla je Del Ponteova za Mond.

Povodom kontradiktornih lekarskih izveštaja poslednjih meseci, Del Ponteova je kazala da je bilo samo kontroverze oko načina lečenja, ali da sada, kako je istakla, treba saznati šta je prouzrokovalo infarkt. "U svakom slučaju, prevario nas je! Posle svega šta smo učinili! Neverovatno. Teško je prihvatiti, ali je tako", rekla je Del Ponteova.

Ruska ekipa zadovoljna obdukcijom

Šef ekipe ruskih lekara, koja je danas pregledala materijal sa obdukcije tela bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Leo Bokerija, izjavio je danas da je "apsolutno zadovoljan" radom holandskih lekara, koji su vršili obdukciju.

"Mi smo saglasni sa preliminarnom dijagnozom da je došlo do infarkta, koji je doveo do smrtnog ishoda", kazao je Bokerija Prvom kanalu ruske televizije. On je naveo da je "ispitivanje sprovedeno na veoma visokom nivou".

Bokerija je rekao da je ruskoj ekipi pokazan detaljan video zapis i ogroman broj slajdova i tabela urađenih za vreme obdukcije, tako da su ruski patolozi dobili odgovore na sva pitanja koja su ih interesovala, u delu koji se tiče smrti Miloševića.

Bokerija je danas ranije izjavio je da je život Slobodana Miloševića mogao biti spasen da je bio pregledan na adekvatan način, javlja danas AP.

"Velika je šteta što nisu poslušali naše brojne zahteve za pregledom. Suština je da čovek koji je patio od kompleksnih srčanih i vaskularnih obolenja nije pregledan adekvatno i zato, naravno, nije ni mogao biti izlečen. Da je izvršena koronarna arteriografija, naravno da bi tada bio ugradjen bajpas ili izvedena neka druga operacija i bio bi živ", rekao je Bokerija uoči dolaska u Hag.

"Lekovi se uzimaju pod nadzorom"

Portparolka Haškog tribunala Aleksandra Milenov kaže da pritvorenici Tribunala koji su bolesni lekove koje im prepiše lekar uzimaju pod nadzorom medicinskog osoblja i stražara u pritvoru, u skladu s pravilima suda i pritvorske jedinice. Na pitanje da li je bilo moguće da Miloševiću neko u pritvor Tribunala donese lekove koji mu nisu bili prepisani, ona je odgovorila da pri posetama stražari ne pretresaju posetioce, ali da svi pritvorenici bivaju pretreseni pre i posle posete. "Takođe, kao i u svakom pritvoru, čuvari redovno pregledaju ćelije pritvorenika", kaže Aleksandra Milenov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: