Poslednji pozdravi Miloševiću

Današnji dnevni listovi beleže ko je dao čitulju Slobodanu Miloševiću i šta u njima piše.

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2006.

07:19

Default images

Politika navodi da su jednu od čitulja Miloševiću potpisala 34 haška optuženika, među njima hrvatski general Ante Gotovina. U tekstu čitulje piše: "Poslednji pozdrav haškom saborcu".

U čitulji u današnjim dnevnim listovima Politika i Večernje novosti 34 haška optuženika raznih nacionalnosti izrazila su saučešće Miloševićevoj porodici. Saučešće su izrazili Momčilo Krajišnik, Ante Gotovina, Vojislav Šešelj, Mladen Naletilić, Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić, Miroslav Radić, Drago Nikolić, Milomir Stakić, Blagoje Simić, Savo Todorović, Dušan Fuštar, Zoran Žigić, Stanislav Galić, Momčilo Gruban, Vidoje Blagojević, Radoslav Brđanin, Milan Lukić, Milan Martić, Mitar Rašević, Milorad Trbić, Ljube Boškoski, Ivica Rajić, Paško Ljubičić, Milorad Krnjojelac, Ljubiša Beara, Dragomir Milošević, Sredoje Lukić, Vujadin Popović, Vinko Pandurević, Duško Knežević, Željko Mejakić i Ljubiša Borovčanin.

Politika prenosi da je kćerka Slobodana Miloševića Marija Milošević čitulju objavila u listu Pobjeda i da je to bila jedina čitulja za Miloševića u tom listu.

Socijalistička partija Srbije dala je čitulju u kojoj piše: "Braneći Srbiju, tragično je preminuo naš predsednik Slobodan Milošević. Srbija i SPS su ponosni što nas je vodio i ponosni smo što smo bili njegovi savremenici. Istorija nam nikada ne bi oprostila ako napustimo ono za šta se borio. Do konačne pobede!".

Poslednji pozdrav Miloševiću uputili su i stranački drugovi i mnogi drugi.

Uroš i Sanja Šuvaković: "Voljenom predsedniku, velikom prijatelju i političkom učitelju."

Miloševićev bivši telohranitelj Senta Milenković: "Znali su da ste nepobedivi dok gledate i govorite. Ovog puta su vas pobedili dok ste spavali."

Udruženje Sloboda: "Heroju srpskog naroda, predsedniku koji je svoj život položio u odbrani Srbije, zastupanju istine o svom narodu i odbrani pravde, čoveku koji je i u haškom kazamatu bio slobodan i s velikim i s malim 's'."

Udruženje Vasojevića: "Velikanu iz Vasojevića, Slobodanu Miloševiću."

U podgoričkom listu Dan objavljene čitulje su objavljene na tri strane. Čitulje su dali Narodna socijalistička stranka Crne Gore, nastala posle sukoba najpre u i danas vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista i potom u Socijalističkoj narodnoj partiji, Udruženje boraca u ratovima iz devedesetih godina i građani.

"Lukavo trovanje"

Tajms, opisujući kako delovanje nekih lekova može biti umaneno ili pojačano drugim lekovima, piše da nije potrebno suviše stručnog znanja da se otkrije koji lek blokira koji. "Onaj ko je navodno hteo da otruje Miloševića mogao je da pogleda u farmakološki rečnik. Iako se ne zna da je bilo ko lek za lepru i tuberkulozu, rifampicin, koristio za trovanje pacijenta, to bi bez sumnje bio veoma lukav način", navodi list.

Profesor međunarodnog prava Filip Sands izjavio je za Indipendent da je u slučaju sudskog postupka protiv Miloševića pravda zadovoljena i da će suđenje ostati upamćeno po tome što su odlaganja dovela do toga da presuda ne bude izrečena, prenosi BBC. "Javnosti je postala dostupna ogromna količina novog materijala, a činjenice iz postupka protiv Miloševića mogu se koristiti u drugim suđenjima", piše Indipendent.

"Zagonetke i idioti"

Najčitaniji češki dnevnik Mlada fronta Dnes navodi da se ne treba čuditi Srbima za koje Hag nije sinonim pravde i očišćenja, već mračno mesto na kom ubijaju Srbe. "Zagonetki je dosta. Kako to da lekari nisu ustanovili da je Miloševićev život ugrožen? Kako to da je mogao da uzme druge lekove nego propisane? To u zatvoru baš nije uobičajeno. I kako to da je mogao da umre u svojoj ćeliji, a da to čuvari satima ne primete", piše list.

Smrt Miloševića pre presude je, po oceni komentatora lista, najgori moguć kraj cele sage. "Da na kraju prevari pravdu pomoglo mu je nesvesno mnogo korisnih idiota, a najkorisniji je bio Tribunal", piše list i zaključuje da je Hag trebalo da pokaže da svet ume da sudi za ratne zločine, a da je umesto toga dao recept kako poraženi može da nasamari pobednika.

"Fantomi i slučajnost"

Mond piše da će smrt Slobodana Miloševića ojačati pozicije nacionalista u Srbiji zbog ideje da je Srbija i dalje žrtva međunarodne zavere. "Ipak, ta smrt zauzvrat bi morala da omogući velikoj većini Srba da raskrste s fantomima prošlosti. Srbi, iako znaju da je istorija tragična, ne mogu da budu neosetljivi na slučajnost da je Milošević umro 11. marta u pritvoru Haškog tribunala, dan pre treće godišnjice ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, 12. marta, ubijenog jer mu nije oprošeno što je bivšeg diktatora izručio pravdi", piše Mond.

Liberasion piše o raspoloženju mladih u Srbiji i njihovim reakcijama na smrt Miloševića, navodeći da je njegova smrt šok uglavnom za stariju generaciju, ali ne i za mlade, koji su ga smatrali teretom. List navodi da malo studenata ipak podržava Srpsku radikalnu stranku, a da studente u Srbiji uglavnom brine velika stopa nezaposlenosti i visoke rente za iznajmljivanje stanova. "Mlade u Srbiji brine i izolacija koju nameće Evropska unija jer Ratko Mladić nije izručen Tribunalu", piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: