Severna Koreja je, kako se čini, ponovo pokrenula nuklearni reaktor

Severna Koreja je, kako se čini, ponovo pokrenula nuklearni reaktor za koji se veruje da je proizveo plutonijum za nuklearno oružje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.08.2021.

07:50

Severna Koreja je, kako se čini, ponovo pokrenula nuklearni reaktor
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

To je navedeno u godišnjem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Nije bilo naznaka o radu reaktora od početka decembra 2018. do početka jula ove godine. Međutim, od početka jula ove godine postoje naznake, uključujući ispuštanje rashladne vode, što se poklapa sa radom reaktora”, izvestila je IAEA o reaktoru snage pet megavata u Jongbionu, nuklearnom kompleksu koji se nalazi u samom središtu nuklearnog programa Severne Koreje, prenosi agencija Rojters.

IAEA situaciju u toj zemlji može da prati samo putem satelitskih snimaka, jer je Pjongjang još 2009. godine izbacio inspektore te agencije.

Ta medjunarodna agencija je još u junu saopštila da postoje indicije o mogućim ponovnim radovima na odvajanju plutonijuma od istrošenog reaktorskog goriva, što bi se moglo koristiti za nuklearno oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: