Kon: Ako ne vakcinišu decu, roditelji biraju virus; Da li vi mislite da ovde sede neki idioti? VIDEO

Dr Predrag Kon izjavio za TV Prvu da roditelji koji ne žele da vakcinišu decu zapravo biraju virus. "Da li treba decu da pitamo hoće li se vakcinisati?"

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2021.

09:15

Kon: Ako ne vakcinišu decu, roditelji biraju virus; Da li vi mislite da ovde sede neki idioti? VIDEO
Tanjug/Sava Radovanoviæ

Član Kriznog štaba je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, rekao da ako ne odvajate one nezaštićene od onih zaštićenih imaćete tok virusa, i tada će virus dugo trajati. A onda se, kako dodaje, stvara kolekitvni imunitet, koji takođe neki podržavaju.

"Ja jednostavno saopštavam istinu. Onda to znači da roditelj sam svom detetu bira virus i otuda ta poruka za vakcinu jer ona štiti od obolevanja", istakao je dr Kon.

Prema njegovim rečima, deca osnovnoškolskog uzrasta imaju blažu kliničku sliku, ali nije tako sa decom koja idu u srednje škole. Potom dolazi do zaražavanja i onog dela stanovništva koje je vakcinisano i koje je posebno osetljivo i to su stariji građani i otuda ta priča o trećoj dozi.

Upitan da li je logično da se traži od roditelja da vakcinišu decu kada imamo situaciju da se ni dovoljan broj odraslih nije vakcinisao, dr Kon kaže: "Normanlo da je nelogično. Ja samo pitam jednu stvar, da li će deca uzrasta od 12 do 18 godina, kada budu imali svoju decu, da li će ih vakcinisati? Da li treba da pitamo decu da li hoće da se vakcinišu", pitao je dr Kon.

Ističe da deca nemaju dovoljno znanja o tome. "Isto tako, tvrdim, da nemaju ni roditelji koji su zaluđeni sa tim", dodao je on i napomenuo da samo 12 antivakcinalista pokriva 73 odsto interneta, oni su uticajni u i to je problem.

"Dakle, pod uticajem pojedinaca, zloupotrebom straha i brige roditelja, stvaraju zabunu kod roditelja. Vrlo je jasno da roditelj izabrao da dete izloži virusu kada je odlučio da ga ne vakciniše", ponovoio je on.

"Aman ljudi..."

Odgovarajući na pitanje da li roditelji odbijaju da vakcinišu decu jer kažu da nema dovoljno studija o tim vakcinama datim deci, član Kriznog štaba je je rekao da je to čista laž.

"Aman ljudi, da li neko veruje da ovde postoje neki idioti koji će staviti zdravlje dece iznad drugih stvari", podvukao je dr Kon i ponovio, još jednom, da su sve relevantne institucije u Srbiji odobrile upotrebu vakcine za decu.

Ukoliko se ta deca ne vakcinišu, ostaće im takvo istorijsko sećanje, a to nikako za dalje neće biti dobro, zaključio je on.

Naredne sedmice četvorocifreno

Epidemiolog kaže da se naredne sedmice mogu očekivati četvorocifreni brojevi novozaraženih koronom i da je "jasno da bi trebalo doneti vrlo ozbiljne restriktivne mere".

"Nisam siguran da će do toga doći, ali sam sasvim siguran da će medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korone na tome insistirati", rekao je on za TV Prva.

Na pitanje o eventualnom obustavljanju festivala, svadbi i sličnih okupljanja ako broj dnevno inficiranih pređe 1.000, on je rekao da "festivali koji su već odobreni teško da će da se ukidaju, ali će biti zaoštreno poštovanje onoga što je neophodno" da bi se njima prisustvovalo.

"Ono što bi moglo da se krajnje zaoštri su ti kontakti gde do prenošenja najviše dolazi, a to je noćni život, muzika, sve ono što oduševljava mlade u ovo doba godine i jasno je da bi tu moralo doći do restrikcije radnog vremena, sve ono što je krajnje nepopularno. Vrlo sumnjam da će biti doneto", rekao je Kon.

Govoreći o ubrzanju zaražavanja, on je rekao da je opšte poznato da se mere protiv korone na poštuju, a dodao je i da na epidemioološku situaciju ne utiče dominantno povratak gradjana sa letovanja, već ponašanje ljudi. Kako je ukazao, naročito je potpuno neprihvatiljivo da se u javnom gradskom saobraćaju ne nose zaštitne maske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: