EU: Ne zaustavljati deportaciju odbijenih azilanata

Šest država članica EU poslalo je pismo Evropskoj komisiji u kojem pozivaju da se ne zaustavlja deportacija odbijenih tražilaca azila iz Avganistana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.08.2021.

12:50

EU: Ne zaustavljati deportaciju odbijenih azilanata
EPA-EFE/JAVIER FUENTES FIGUEROA

Evropska komisija je saopštila da je primila pismo i da će blagovremeno odgovoriti. Očekuje se da će se to pitanje pojaviti na onlajn kriznom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU koji se održava 18. avgusta, a na kojem će se, kako je najavljeno, uglavnom diskutovati o porastu ilegalnih prelazaka granice iz Belorusije u Litvaniju, članicu EU.

"Zaustavljanje povratka šalje pogrešan signal i verovatno će motivisati još više avganistanskih državljana da napuste svoj dom i krenu put EU", navodi se u pismu datiranom 5. avgusta čije su potpisnice Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Grčka i Nemačka, a u koje je agencija Rojters imala uvid.

"Zbog toga apelujemo na vas i vaše timove u Komisiji da intenzivirate razgovore sa avganistanskom vladom o tome kako se povratak u Avganistan može nastaviti u narednim mesecima", dodaje se u tom pismu.

Poljska i Letonija su, takođe, primetile povećan priliv imigranata iz Belorusije. Od 2015. godine, oko 570.000 Avganistanaca zatražilo je azil u EU, navodi se u pismu šest zemalja EU, od čega 44.000 samo u 2020. godini. Šest članica EU pozvalo je blok da razmotri mogućnost pružanja najbolje podrške izbeglicama u susednim zemljama kroz povećanje saradnje sa zemljama kao što su Avganistan, Pakistan i Iran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: