Sestra Kim Džong Una ponovo preti Americi

Severnokorejska zvaničnica Kim Jo Džong, sestra lidera Kim Džong Una, poručila je danas da će se Južna Koreja i SAD suočiti sa još većim bezbednosnim pretnjama.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2021.

08:34

Sestra Kim Džong Una ponovo preti Americi
EPA-EFE/ JORGE SILVA / POOL

Kako je navela, razlog tome jeste nastavak godišnjih zajedničkih vojnih vežbi koje počinju ove nedelje.

"SAD i Južna Koreja suočiće se sa ozbiljnijom bezbednosnom pretnjom, pošto zanemaruju naša ponovljena upozorenja da napreduju ka opasnim ratnim vežbama", poručila je Kim Jo Džong, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejsku agenciju KCNA.

Ona je naglasila da je vežba nepoželjna, samouništavajuća akcija koja ugrožava severnokorejski narod i podiže tenzije na korejskom poluostrvu. Optužila je Južnu Koreju za izdajničko ponašanje, jer je započela sa vežbama ubrzo nakon što je telefonska linija izmedju Pjongjanga i Seula ponovo uspostavljena u pokušaju da se ublaže tenzije.

Kim je najavila i da će Severna Koreja pojačati aktivnosti na apsolutnom odvraćanju, uključujući i one na snažnim preventivnim sposobnostima napada, kako bi se suprotstavila sve većoj američkoj vojnoj pretnji.

"Realnost je pokazala da samo praktično odvraćanje, a ne reči, mogu garantovati mir i bezbednost Korejskog poluostrva i da je za nas imperativ da izgradimo silu za snažno suzbijanje spoljnih pretnji", rekla je sestra Kim Džong Una.

Južna Koreja i SAD, koje u toj zemlji imaju oko 28.500 vojnika, započele su danas preliminarnu vežbu koja je uvod u veću, zakazanu za sledeću nedelju, uprkos upozorenjima Severne Koreje da će one negativno uticati na napredak u poboljšanju medjukorejskih odnosa.

Zajedničke vežbe su smanjene poslednjih godina kako bi se olakšali pregovori, čiji je cilj zaustavljanje nuklearnog programa Pjongjanga u zamenu za ublažavanje američkih sankcija, ali su oni propali 2019. godine, i dok i Severna Koreja i SAD poručuju da su otvorene za diplomatiju, obe takodje kažu da je na drugoj strani da preduzme mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: