Komšić: Nema razloga

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić komentarisao pokretanje krivičnih postupaka protiv generala Republike Hrvatske, koje je zahtevalo Tužilaštvo BiH.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 09.08.2021.

09:00

Komšić: Nema razloga
EPA-EFE Andrej Cukic

"Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo krivično delo, ono nije počinjeno ni na teritoriji BiH niti nad državljanima BiH. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske", rekao je on.

Komšić pak navodi da, ako je u postupcima reč o operacijama "Maestral" i "Južni potez", koje su izvođene na teritoriji BiH, postoji osnov za procesuiranje.

"Ako je reč o ove dve operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva krivična dela počinjena u tim operacijama", prokomentarisao je Komšić.

Tokom vikenda je objavljeno da je BiH uputila zahtev Hrvatskoj da krivično gone 14 zapovednika u operaciji "Bljesak". Razlog je komandna odgovornost prilikom stradanja civila s prostora gde je izvođena akcija.

Izveštaj o stradanju i delovanju Hrvatske vojske je još pre 15 godina donesen u Banjaluci i pretpostavlja se da ga je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Brojne reakcije su usledile iz Hrvatske, reagovali su visoki dužnosnici, ali i sami akteri.

Hrvatski predsednik i premijer ističu da nema razloga za bilo kakvo procesuiranje te da hrvatski generali neće biti gonjeni u toj državi. Sami akteri zapovednog lanca ove operacije, a na koje se odnosi zahtev Tužilaštva BiH Hrvatskoj, kažu da takođe nema razloga da budu procesuirani, kao i to da je ovakva optužba pokazatelj da se BiH želi osvetiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: