Na Eviji naređena evakuacija; monasi neće da napuste manastir, vatra se približava drevnoj Olimpiji FOTO/VIDEO

Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u severnom delu Evije, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povređena trojica vatrogasaca.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

19:49

Na Eviji naređena evakuacija; monasi neće da napuste manastir, vatra se približava drevnoj Olimpiji FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Miæael Pappas

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti zbog požara na drugom najvećem grčkom ostrvu, javlja "Katimerini".

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i delovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promena pravca vetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smerovima.
AP Photo/Thodoris Nikolaou

Monasi neće da napuste manastir

Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gde grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.

"Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora", rekao je manastirski starešina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.

Guverner centralne Grčke Dimitris Vurdanos, koji je bio u manastiru sa regionalnim guvernerom Fanisom Spanisom, pokušava da ubedi monahe da se evakuišu.

Izgorelo 2.000 hektara šume

Tanjug/AP Photo/Thodoris Nikolaou
U šumskom požaru na grčkom ostrvu Evija uništeno je više od 2.000 hektara zemlje sa šumama, kućama, skladištima, proizvodnim objektima i smeštajnim kapacitetima, izjavio je danas regionalni guverner Centralne Grčke, u trenutku kada požar gori na četiri fronta na tom ostrvu.

"Ovo potpuno uništenje je bez presedana", rekao je regionalni guverner Fanis Spanos za agenciju ANA-MPA, pozivajući organe civilne zaštite da pošalju što je moguće veću pomoć.

Spanos je rekao da su se stotine vatrogasaca, opštinskih timova i volontera borili čitavu noć da obuzdaju požar koji je izbio u šumskom području na periferiji primorskog sela Limni na severu ostrva. Dodao je da su kanaderi imali problema sa pružanjem pomoći zbog loše vidljivosti.

Prema podacima ANA-MPA, požar je i dalje aktivan na četiri fronta, uključujući Kafkalu, gde se kreće prema Rovijesu na obali, i Vateri, gde preti selu Limni.

"Osam sela je bezbedno evakuisano. U nekim slučajevima evakuacija se mogla činiti preteranom, ali naša glavna briga bila je osigurati da ljudski životi nisu ugroženi", rekao je Spanos.

Veliki požar blizu drevne Olimpije

Veliki požar izbio je u okolini drevne Olimpije na Peloponezu u Grčkoj, a stanovnici iz pet okolnih područja su evakuisani.

Zbog požara svoje domove su napustili meštani Herakleja, Pournarija, Pelopija, Platanosa i Kafkanije. Na terenu je 46 vatrogasaca koji se bore sa vatrenom stihijom, a u pomoć su im danas stigla i četiri aviona.

Ukoliko vatra uskoro ne bude lokalizovana, preti da ugrozi poznati lokalitet Olimpiju, ali i okolna mesta u kojima živi stanovništvo.

Jučerašnji dan bio je posebno težak za Grčku. Do sada je Grčku zahvatio 81 požar, a posebno teška situacija bila je blizu granice sa Severnom Makedonijom, blizu glavnog grada, a danas je najteže na ostrvima Kos i Evija.

U noći između utorka i srede buknuo je još 41 požar širom zemlje, saoštila je grčka vlada, prenosi Greekreporter.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: