"Na jesen nas čeka katastrofa"

Slovenačka infektologinja Bojana Beović upozorila je u utorak da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka katastrofa.

Izvor: index.hr

Utorak, 03.08.2021.

20:13

EPA-EFE/Marko Djokovic

I to ako se stariji od 50 godina tokom avgusta ne vakcinišu protiv kovida 19, preneo je hrvatski Index.

"U toj je populaciji više od trećine nevakcinisanih i bitno je da se zaštite još u avgustu jer nas inače na jesen čeka katastrofa, bolnice će opet biti pune kovid pacijenata", upozorila je Beović, koja vodi vladinu grupu za vakcinisanje.

Broj dnevnih zaraza je u porastu, rekla je novinarima, dodavši da je to očekivano s obzirom na dominaciju zaraznije, delta varijante virusa.

"Delta se brzo širi"

"Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zaraziće se veliki broj ljudi koji imaju uslove za težak tok bolesti, a nisu zaštićeni", kazala je Beović.

Države koje imaju mnogo veći procenat vakcinisane populacije od Slovenije nemaju tako brz porast hospitalizacija, koji bi se inače mogao očekivati, rekla je ona.

U nedelji od 18. do 25. jula u slovenskim ovlašćenim laboratorijama sekvencionisanjem je utvrđeno da se u 98.1 posto analiziranih uzoraka koronavirusa radilo o delta varijanti, objavila je u utorak vlada, dodavši da je izvor zaraze u lokalnim prenosima, ali i iz "uvoza" iz drugih zemalja.

"Čini se da ćemo ući u narandžastu fazu"

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ove nedelje iz sigurne, "zelene" mogla doći u rizičniju, "narandžastu" fazu epidemije, objavila je Slovenska televizija, što je u izjavi za medije potvrdio i Jelko Kacin, koordinator kampanje za vakcinaciju.

"Delta virus se brzo širi i u Sloveniji možemo govoriti o eksponencijalnom rastu zaraza tom varijantom, koja sada dominira, tako da smo u zaista teškom položaju", rekao je Kacin.

"Čini se da ćemo ući u narandžastu fazu, zato je sada zadnji trenutak da uverimo ljude da se moraju vakcinisati pre nego što širenje delta varijante poprimi takve razmere da bismo opet morali da počnemo da zatvaramo privredu i druge aktivnosti", kazao je Kacin.

Slovenija je u zadnja 24 sata imala 181 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od pre nedelju dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem iduće nedelje mogle i udvostručiti, prenose slovenski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: