EU uvela sankcije prvoj dami i potpredsednici Nikaragve

Evropska unija uvela je sankcije prvoj dami i potpredsednici Nikaragve Rosario Muriljo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

23:47

EU uvela sankcije prvoj dami i potpredsednici Nikaragve
Foto: Depositphotos/ jorisvo

Kao i sedmorici drugih visokih zvaničnika optuženih za ozbiljna kršenja ljudskih prava ili podrivanje demokratije.

EU je u saopštenju navela da su sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja po Evropi, usmerene na pojedince i osmišljene na ovaj način da ne naškode stanovništvu Nikaragve ili ekonomiji Nikaragve, preneo je birtanski list "Gardijan" .

U poslednja dva meseca policija u Nikaragvi uhapsila je i privela više od 20 opozicionih ličnosti i nekoliko kandidata koji su mogli da budu protivkandidati predsedniku Danijelu Ortegi na izborima koji treba da budu održani 7. novembra.

Ortega (75) tvrdi da su ulični protesti u zemlji aprila 2018. bili deo organizovanog pokušaja državnog udara uz stranu podršku.

On traži četvrti uzastopni mandat na izborima.

Većina uhapšenih držana je na nepoznatim lokacijama i bez pristupa advokatima.

Muriljo (70) igra centralnu ulogu u Orteginoj vladi, delujući kao de fakto šef osoblja, glavni portparol i mikromenadžer čije je odobrenje potrebno za svaki ministarski intervju ili nacrt politike.

Ovom odlukom ukupan broj nikaragvanskih zvaničnika koji su predmet sanckija EU iznosi 14.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: